Антирекордите, които регистрираме през последните дни от борбата с коронавируса, не са характерни само за България. Лоши COVID новини през последните дни застигнаха и други балкански страни като Румъния, Сърбия, Черна гора и Словения.

Присъствените учебни занятия в Букурещ се прекратяват от утре, а носенето на маска става задължително във всички обществени пространства на открито и закрито, съобщи говорителят на префектурата Мариана Станку-Ципишка, цитирана от Аджерпрес. Тя уточни, че се забранява дейността на кината, театрите и концертните зали, както и на ресторантите на закрито, с изключение на тези в хотелите и пансионите, които имат право да обслужват само настанените гости.

Остава разрешена дейността в откритите пространства на ресторантите и кафенетата. От утре се забранява също дейността на игралните зали в румънската столица, посочи още говорителят на префектурата.

Мерките, които влизат в 0.00 часа на 20 октомври, ще бъдат валидни за срок от 14 дни.

Днес се състоя заседание на Общинския комитет за извънредни ситуации в Букурещ, след като в румънската столица бе прехвърлен прагът от три случая на COVID-19 на 1000 души население. През последното денонощие в Букурещ бяха регистрирани 581 нови случая на Ковид-19, като нивото на заболеваемост достигна 3,19 на хиляда души.

В страната през последните 24 часа бяха потвърдени 2466 нови случая при направени 8040 теста. 59 души са починали, а 757 се намират в интензивни отделения. От началото на пандемията в Румъния са регистрирани 182 854 случая на Ковид-19 и 5931 смъртни случая.

Епидемиологичната обстановка в Белград се влошава

Епидемиологичната обстановка в Белград се влошава, съобщи епидемиологът Предраг Кон, член на сръбския Кризисен щаб за борба с разпространението на коронавируса, за държавната телевизия РТС.

Епидемиологът призова да се спазват всички разписани мерки, за да се избегне по-голямо влошаване на ситуацията. Той посочи, че в цяла Европа потенциалът на разпространение на вируса се е увеличил три пъти, а Сърбия положението е по-добро, но ако мерките не се спазват, ще се стигне до ускоряване на разпространението на вируса и тогава ще се наложат по-строги мерки.

"Засега не става въпрос за пълно затваряне на Белград, както стана през пролетта, но такива мерки са разработени и ще бъдат приложени в случай на необходимост", каза той.

Във връзка с влошаването на обстановката от днес белградската зала Арена, преоборудвана като COVID болница, започва да приема първите пациенти. В нея могат да бъдат настанени 510 души, които ще бъдат лекувани от лекари и сестри от 15 здравни заведения.

В сила са и по-строги мерки - задължително носене на маски на закрито и настоятелна препоръка да се носят и на открито. Глобите за неспазване на мерките на обществени места са 42 евро. Данните за Сърбия до вчера са общо 36 160 заразени и 776 починали от Ковид-19. Броят на заразените в страната със седем милиона души население е между 200 и 250 на денонощие.

Черна гора първа в Европа по заболелите на 100 000 жители

Черна гора е на незавидното първо място в Европа по брой на заболелите от COVID-19 на 100 000 жители, съобщи Танюг. По данни на европейските статистически центрове, публикувани на 16 октомври, в Черна гора има 2385,15 регистрирани случаи на коронавирус на 100 000 жители, следвана от Армения и на трето място от Испания.

Сърбия с 509,12 заразени на 100 000 жители е на 30-то място и от страните в региона има най-малко заразени. Северна Македония е на 11-то място, Босна и Херцеговина - на 14-то, Косово на 17-то, Албания на 27-мо, Хърватия на 28-мо, следвана от Словения.

Полицейски час и нови забрани в Словения

За да намали разпространението на заразата от COVID-19 словенското правителство намали броя на хората, които е допустимо да се събират, от десет на максимум шест, а от вторник влиза в сила полицейски час от 21 часа вечерта до 6 часа сутринта, заяви днес на пресконференция министърът на вътрешните работи Алеш Хойс, предаде Хина. В допълнение към това църковните служби, сватбите и всякакви публични събития се забраняват в цялата страна.

Събирането на до шест души може да става само при спазване на необходимата дистанция. Полицейският час не се прилага само в ситуации, когато животът, здравето или собствеността на човек са в опасност, както и за пътуване за работа и за основни услуги.

От полунощ днес с някои малки изключения няма да може да се пътува извън района на местоживеене, а преминаването на държавната граница също е строго регулирано. Ако имате собственост в чужбина, където спешно трябва да извършите нещо, то тогава е възможно преминаване на границата само по тази причина, каза Хойс.

Словенското правителство миналата нощ обяви епидемия от COVID-19 в цялата страна в следващите 30 дни като сегашните епидемиологични мерки и рестрикции може да станат още по-строги. В неделя след извършване на 2637 теста Словения потвърди нови 537 случая на коронавирус. В болници се намират почти 300 пациенти с Ковид-19 и има над 7 100 активни случая. Правителственият говорител Йелко Кацин заяви днес, че се очаква броят на новите случаи на COVID-19 да продължи да нараства.