CNN International определила втория по големина град в Украйна - Харков, като руски, алармират руските медии. 

Russia Today пише, че това станало в предаване във вторник, докато водещата Кристиан Аманпур интервюирала генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за настоящата ситуация в Европа.

Показвайки кадри на бронирани превозни средства на фона на зимен пейзаж, за които се твърди, че са предоставени от руското министерство на отбраната, в описанието е изписано "Харков, Русия". 

Въпросът бе коментиран и от президента Володимир Зеленски, който каза, че "няма място за паника". 

View this post on Instagram

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

 

В същото време секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (NSDC) Алексей Данилов казва пред BBC, че паниката около предстоящата инвазия може да се дължи на погрешно тълкуване от страна на Washington Post на негови думи през октомври.

"Това е тяхна територия, те имат право да се движат наляво и надясно", каза Данилов за руските войски, за които се твърди, че се струпват на границата. "Неприятно ли е за нас? Да, неприятно е, но не е новина за нас. Ако това е новина за някой на Запад, извинявам се", казва той. 

На фона на обтегнатите отношения между Русия и Украйна, анализатори предупреждават, че фалшивите новини могат да са част от т. нар. хибридна война. 

Преди дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости, коментира, че причината за изостряне на ситуацията около Украйна се крие в действията на Брюксел и Вашингтон и истерията, която те вкарват. Той дава за пример, фалшивите по думите му новини, че Русия евакуира дипломатите си от Украйна.