В двете зали на белградския Панаир и вчера имаше огромно множество хора, дошли да се ваксинират и до снощи са ваксинирани 3493 граждани, съобщи координаторката на пункта за ваксинация в Зала 3 Драгана Милошевич, цитирана от сръбския печат. В Зала 3 хората се ваксинират с китайска ваксина, а в зала 11 с руска и с Пфайзер/Бионтех, добави тя и съобщи, че от понеделник започва поставянето на втората доза, за което гражданите ще получат СМС или мейл къде и точно в колко часа трябва да отидат.

И чужденци се регистрират за ваксинация чрез специализирания електронен сайт в Сърбия, достатъчно е само да имат сръбски номер на мобилния си телефон, съобщи Балканската мрежа за разследваща журналистика /БИРН/. По този начин чуждестранни граждани, които не живеят в Сърбия, се ваксинират, докато гражданите на Сърбия чакат да бъдат повикани, пише БИРН. От това се възползваха много граждани на Република Северна Македония, които се ваксинират в градовете в Южна Сърбия и ваксинацията е безплатна и за тях. БИРН е попитала сръбското правителство, министерството на здравеопазването и Института по здравеопазване "Батут" защо не са ваксинирани първо всички регистрирали се граждани на Сърбия и защо чуждестранните граждани имат предимство, регистрира ли се броят на ваксинираните чужденци и колко са те, но до публикуването на текста БИРН не са получени отговори.

ЕС подкрепи Западните Балкани по време на пандемията със 750 милиона евро макрофинансова помощ и пакет от 1,7 милиарда евро от Европейската инвестиционна банка, съобщи ръководителят на Делегацията на ЕС в Сърбия Сам Фабрици, цитиран от "Данас".

"Само за Сърбия, в периода от март до декември в подкрепа на здравния сектор са насочени дарени средства в размер на почти 17 милиона евро, включително помощ в оборудването на страната за ваксинацията за така наречената студена верига и доставката на ваксини. Насочихме също 78 милиона евро безвъзмездна помощ за укрепване на националната здравна система и смекчаване на социално-икономическите ефекти от кризата", каза Фабрици на конференцията "Войводина през 2021 г." Той подчерта специално, че Войводина има важна роля в процеса на "възстановяване" на Сърбия и на по-широкия регион.

По повод първите сто дни на сръбското правителство по покана на премиера Ана Бърнабич на днешното заседание на кабинета ще присъства и президентът Александър Вучич, след което двамата ще се обърнат към обществото, пише вестник "Данас". Вестникът припомня, че преди обявяването на правителството Вучич заяви, че то ще има ограничен мандат и на 3 април 2022 г. ще има едновременно предсрочни парламентарни избори и редовни президентски избори.