Гръцкият министър на транспорта Костас Караманлис подаде оставка след тежката влакова катастрофа тази нощ, предаде Ройтерс.

Той заяви в изявление, че подаването на оставка е било негово задължение и че това е "най-малкото, което може да направи, за да почете паметта на жертвите".

Караманлис отбеляза, че поема отговорността за "дългогодишните недостатъци" на държавата, добавя БТА.

Ръководителят на синдиката, който представлява работниците от Гръцката железопътна организация, Никос Цикалакис казва, че първоначалното заключение от разследването на катастрофата е, че тя е станала поради човешка грешка, предава Би Би Си.

Въпреки това, според местните медии, Цикалакис добавя, че е необходим повече от един фактор, за да се случи подобен инцидент и че пълната картина на обстоятелствата все още не е известна.

В интервю за Radio ENA той споменава липсата на работници в железопътната мрежа - казва, че трябва да има повече от 2000 служители на национално ниво, в момента има само 750.

Пътнически влак в Гърция се сблъска с идващ насреща товарен влак малко преди полунощ в северната част на страната малко преди долината Темпе (или Темби) между планините Олимп и Оса. Общият брой на хората в двата влака е бил 354 (342 пътника и 12 служители, от които двама са били в товарния влак), информира в електронното си издание в. "Катимерини".

По последни данни жертвите са над 40, а ранените - над 100, като повечето от тях са приети в болница. Една българка е била прегледана в болница след инцидента, след което е освободена за домашно лечение. Още един сънародник е пътувал в пътническия влак, но той не е пострадал.