Външните министри на Германия, Франция, Йордания и Египет призоваха днес за незабавно прекратяване на огъня между Израел и палестинците, като подчертаха необходимостта от стриктно спазване на международното хуманитарно право, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Министрите излязоха със съвместно изявление след разговори в Берлин за уреждане на конфликта в Близкия изток.

"Дълбоко сме разтревожени от този нов кръг от насилие и от влошаващата се ситуация със сигурността в окупираните палестински територии и в Израел, както и от продължаващите събития в Газа, които доведоха до неприемливи жертви сред цивилното население, включително жени и деца", се казва в текста. "Призоваваме за незабавно всеобхватно прекратяване на огъня, което да сложи край на израелските военни операции в Газа и безразборните ракетни нападения срещу Израел", подчертаха четиримата министри, като добавиха, че трябва да се спазва международното хуманитарно право.

"Кръвопролитията трябва да спрат сега", заяви ръководителката на германската дипломация Аналена Бербок.

"Трябва да се противопоставим заедно на военните операции, насилието трябва да спре", добави йорданският министър Айман Сафади на пресконференция.

Новият изблик на насилие, най-големият между Газа и Израел от август 2022 г., започна във вторник с израелски удари по палестинската територия, насочени срещу организацията "Ислямски джихад", смятана за терористична от Израел, Европейския съюз и САЩ. В отговор от сряда по израелска територия се изстрелват ракети.

 

Както се подчертава в изявлението, Франция, Германия и Йордания оценяват високо усилията на Египет за незабавно прекратяване на огъня. Същевременно министрите уточниха, че трябва да бъдат отстранени всички причини за напрежението и провокиращите насилието фактори, включително едностранните мерки, които подкопават жизнеспособността на решението за две държави и перспективата за справедлив и траен мир.

Френската външна министърка Катрин Колона отправи следното послание: "Насилието продължава, насилието се увеличава и ние знаем, че насилието подхранва насилие, то убива", каза тя. "Спиралата на насилието няма да спре, докато не бъде намерено справедливо и трайно решение на израелско-палестинския конфликт", добави тя.

"Призоваваме статуквото на светите места в Ерусалим да остане непокътнато. Също така сме дълбоко обезпокоени от нарастващия натиск върху християнските и мюсюлманските общности в Йерусалим", заявиха външните министри на Германия, Франция, Египет и Йордания. "Тези неотдавнашни събития илюстрират необходимостта от възстановяване на надежден политически процес, който да доведе до всеобхватен и траен мир между израелци и палестинци чрез договорено решение за две държави, гарантиращо създаването на независима, съседна, жизнеспособна и суверенна палестинска държава въз основа на границите от 4 юни 1967 г. и съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН", обобщиха министрите, като обещаха да продължат да работят със страните в конфликта.