Четири опозиционни партии в Турция обявиха днес политически съюз в опит да увеличат шансовете си спрямо управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган на предстоящите следващия месец предсрочни избори, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

В новата предизборна коалиция влизат Народнорепубликанската партия /НРП/, "Добра партия", Партията на щастието и Демократична партия.

Прокюрдската Демократична партия на народите, която е втората по големина опозиционна сила в турския парламент, не е част от новата коалиция.

Съюзът е стъпка към "възможно най-широкия консенсус", заяви Бюлент Тезджан, говорител на основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия.

Тезджан каза, че коалицията е постигнала съгласие по ключови принципи, включително възстановяване на свободата на изразяване и на медиите. По думите му съюзът ще обещае по-независима от правителството съдебна система.

Обединението на четирите опозиционни партии идва, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган направи съюз с Партията на националистическото действие (ПНД). Националистите от ПНД подкрепиха управляващата партия за конституционните промени, които ще разширят президентските правомощия. Опозицията предупреждава, че това ще доведе до еднолично управление.

Конституционните промени, които бяха одобрени на референдум миналата година, ще влязат в сила след предстоящите избори на 24 юни. Вотът бе свикан повече от година по-рано, припомня ДПА.

В коментар за новата предизборна коалиция президентът Ердоган каза, че "единственото, което ще видите, е противоречия, липса на принципи и липса на уважение към хората".

В изявление на опозиционната предизборна коалиция се казва, че тя обединява "различни начини на живот и политически мнения" под демократичните принципи за мир и стабилност в Турция.

Партиите в новия съюз ще имат отделни кандидати на президентските избори. НРП вече издигна кандидатурата на Мухаррем Индже, 54-годишен депутат, бивш учител по физика.

Малката Демократична партия обяви, че ще подкрепи като кандидат за президент лидера на "Добра партия" Мерал Акшенер.