Черна гора се опасява, че проектът за изграждане на магистрала, която да свърже адриатическото пристанище Бар с Белград и който се финансира от Китай, е на "път към пропастта". Този проект, който повлия върху повишаването на дълга на страната, може да бъде опасен, ако се има предвид кредитът, с който е финансиран, и възможностите на Черна гора да изпълни всички точки от договора към китайската "Ексим банка", пише белградският вестник "Блиц" като се позовава на "Файненшъл таймс".

Тази китайска инвестиция може да бъде много опасна за Черна гора, но никой в нашата страна не мисли за това, посочва Милка Тадич Мийович, директор на Центъра за разследваща журналистика в Подгорица, който е направил документален филм за тази магистрала.

Задлъжняването на черногорското правителство от Китай за финансирането на разходите за магистралата, които са оценени на 1,3 милиарда евро, увеличи дълга на страната от 63 процента от БВП през 2012 г. на почти 80 процента. Магистралата се изгражда от Китайската корпорация за пътища и мостове, а 85 процента от заема се финансира от китайската "Ексим банка".

Първата фаза на проекта от 41 километра, с 20 моста и 16 тунела през груб планински терен, струваше 20 милиона евро на километър. Проектът за магистрала и начинът, по който е финансиран, за първи път доведе Черна гора в състояние на дефицит, който е по-голям от стандартите в ЕС, ограничавайки бъдещото пространство за финансово маневриране на правителството, заяви западен официален представител, цитиран от "Файненшъл таймс".

Дори изграждането на следващите 80 км от магистралата остава под въпрос, тъй като правителството не може допълнително да задлъжнее, а Сърбия отложи изграждането на своя дял от другата страна на границата.

Две проучвания за осъществимостта на проекта, проведени от международни компании и прегледани от "Файненшъл таймс", сочат, че по магистралата няма да има достатъчно движение, за да бъдат оправдани разходите. Когато черногорският парламент гласува през 2014 г. одобряването на китайския заем, те нямаха на разположение тези проучвания. Посочва се, че ако Черна гора не може да върне своя дълг в предвидения срок , "Ексим банка" би имала право на част своя територия. Всякакъв арбитраж ще се води по китайските закони.