На процеса, известен като опит за държавен преврат в Черна гора, главният специален прокурор на Черна гора Миливое Катнич отказа да вземе документ, за който се твърди, че е получен от руските държавни органи. Катнич каза, че е необходимо да се направи химически анализ на документа, тъй като се страхува, че руското военно разузнаване ГРУ ще го отрови, пише сръбският вестник "Блиц", като се позовава на черногорските радио и телевизия, съобщава БТА.

Документът бе предаден от адвоката на защитата Мирое Йованович, който каза, че той значително ще повлияе на процедурата.

Специалният прокурор Катнич отказал да вземе документа и поискал да му се направи химически анализ.

"Необходим е химически анализ, да не ни отровят онези от ГРУ. Това е театър", казал той.

Адвокат Йованович поискал пауза, за да може съдът да вземе решение относно документа, който предаде на съдиите.

През ноември 2016 г. Катнич заяви, че група граждани на Сърбия, Черна гора и Русия са се опитали да извършат терористичен акт на 16 октомври 2016 г., в деня на парламентарните избори в Черна гора. По думите му организатори на тази група са руски националисти, които смятали, че властта начело с премиера Мило Джуканович не може да се смени чрез избори, а трябва да бъде свалена със сила. Арестувани бяха и 20 граждани на Сърбия по подозрение, че подготвяли терористични актове.

Сред обвинените в опит за тероризъм са и руските граждани Едуард Шишмаков (Широков) и Владимир Попов, които са съдени задочно.