В Чехия министерството на здравеопазването издаде забрана до чешките граждани да пътуват до Русия, Тунис и други страни заради новите варианти на коронавируса, съобщи Ройтерс.

Забраната за Русия влиза в сила от четвъртък. Тогава чешкото правителство се събира на извънредно заседание, за да обсъди допълнителни мерки срещу разпространението на Делта варианта.

Чехия днес установи лек ръст на новозаразените - 157 в сравнение с 118 преди седмица, в знак за потенциална промяна на тенденцията на спад, която бе налице от последния пик на нови случаи през март.

Дотук Чехия е установила 120 случая на Делта варианта на коронавируса.

Заради опасения от индийския щам на Covid-19 от вчера в Германия е забранено влизането от Русия. Изключение се прави за германски граждани, но с двуседмична карантина.

Вчера в Русия бяха регистрирани 20 616 нови случая и 652 починали - най-високият дневен брой на смъртните случаи. Починалите в страната от началото на пандемията са общо 134 545.

Междувременно руските здравни власти одобриха поставянето на подсилващи дози ваксина шест месеца след първата имунизация, докато страната се бори срещу нарастването на броя на заболелите и починалите, предаде Асошиейтед прес.

Здравният министър Михаил Мурашко заяви на среща на правителството, че министерството е издало напътствия, позволяващи ваксиниране на оздравелите от ковид половин година след възстановяването, а на ваксинираните - поставяне на подсилваща доза шест месеца след първата ваксинация. Министърът се позова на "неблагоприятна епидемиологична обстановка в Русия" и подчерта, че "след постигането на групов имунитет и стабилизация (на епидемиологичната ситуация) ваксинирането (срещу коронавируса) ще се извършва веднъж годишно"

Министърът не посочи данни, подкрепящи необходимостта от подсилващи дози за ваксинираните, отбелязва АП. Вицепремиерката Татяна Голикова обаче спомена "международни и руски изследвания", показващи, че имунитетът при прекаралите вируса се запазва средно шест месеца и постепенно отслабва след 9 до 12 месеца.

Новите насоки се появяват в момент, когато броят на заразените в Русия расте, а темпът на ваксинация е по-бавен, отколкото в много други страни. Националната работна група за борба с коронавируса съобщава за над 20 000 нови случая дневно от четвъртък миналата седмица насам, повече от два пъти над средното в началото на месеца.

Русия беше сред първите в света, обявили и започнали да поставят ваксина срещу коронавируса, но оттогава е ваксинирала само част от 146-милионното си население. Мурашко съобщи днес, че над 23 милиона, малко над 15 на сто, са получили поне една доза. Ваксинацията се затруднява от широкоразпространено недоверие към ваксините и ограничен производствен капацитет.

Темпът на ваксинация се ускори през последните седмици, след като властите в някои региони направиха ваксинацията задължителна за служителите в някои сектори, включително правителствени служители, работещи в магазини, здравеопазването, образованието, ресторантите и други предприятия от сектора на услугите. Но нарасналото търсене бързо беше последвано от съобщения за недостиг в много региони и експертите поставиха под въпрос дали страната разполага с достатъчно ваксини.

Министърът на индустрията и търговията Денис Мантуров заяви, че до днешна дата в страната са били доставени 36,7 милиона комплекта от четирите руски ваксини, а други 30 милиона се очаква да бъдат произведени следващия месец.