Руското министерство на отбраната днес заяви, че е подписало договор с чеченския  бататальон "Ахмат", ден след като влиятелният шеф на руските наемници Евгений Пригожин отказа да го направи, предаде Ройтерс, на която се позова БТА. 

Паравоенната групировка "Ахмат" често е наричана личната армия на Рамзан Кадиров, лидер на Чечения.

Подписването последва заповед, според която до 1 юли всички "доброволчески части" трябва да подпишат договори, с които да преминат под контрола на министъра на отбраната Сергей Шойгу, тъй като Москва се опитва да утвърди своя контрол над частните армии, които се сражават от нейно име в Украйна. В замяна на това доброволните бойци ще получат същите привилегии и защита като редовните войски, включително подкрепа за тях и техните семейства, ако бъдат ранени или убити.

Пригожин, който е в постоянна вражда с министерство на отбраната и обвинява ведомството, че не е успяло да осигури адекватни доставки на боеприпаси за наемниците му от "Вагнер" в Украйна, заяви вчера, че ще откаже да подпише такъв договор. Той обяви, че Шойгу "не може да управлява правилно военните формации", че високоефективната управленска структура на групата му ще пострада, ако се подчинява на Шойгу и че "Вагнер" координира действията си в Украйна с генерал Сергей Суровикин, когото руските медии нарекоха "генерал Армагедон". Иначе Пригожин се кълне, че "Вагнер" е напълно подчинен на интересите на Русия.

Пригожин заяви, че заради отказа му да се подчини на заповедта министерството би могло да спре доставките за "Вагнер". "Това, което ще се случи след тази заповед, е да спрат да ни снабдяват с оръжия и боеприпаси. Ще се разберем, както се казва", заяви Пригожин. "Когато обаче стане напечено, ще дотичат при нас и ще ни дадат оръжия и боеприпаси и ще молят да им помогнем."

За разлика от Пригожин, Кадиров напоследък се въздържа от критики към министерството на отбраната. Представители на двете сили открито се скараха, като миналата седмица един от близките съюзници на Кадиров заклейми Пригожин като блогър, който постоянно се оплаква от проблеми.

Командирът на "Ахмат" Апти Алаудинов, който взе участие в подписването на договора, заяви, че подразделението е "подготвило и изпратило десетки хиляди доброволци" в Украйна през последните 15 месеца.

Заместник-началникът на Генералния щаб на Русия генерал Алексей Ким заяви след подписването на споразумението с чеченците, че се надява и други доброволчески части да последват примера им.