Основателят на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин предупреди, че Русия може да се сблъска с революция, подобна на тази от 1917 г., и да загуби конфликта в Украйна, ако елитът не се заеме сериозно с воденето на войната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Олигархът заяви, че в политическите му възгледи преобладават любовта към родината и служенето на президента Владимир Путин, но предупреди, че Русия е застрашена от сътресения.

Пригожин подчерта, че не вярва в съществуващата оптимистична позиция, че Западът ще се умори от войната и Китай ще посредничи за мирно споразумение. Вместо това, каза той, Киев подготвя контранастъпление, целящо изтласкване на руските войски обратно към границите й преди 2014 г, когато Москва анексира Крим.

Украйна ще се опита да обкръжи Бахмут, в който се водят интензивни боеве на изток, и да атакува Крим, добави той.

"Най-вероятно този сценарий няма да е добър за Русия, така че трябва да се подготвим за тежка война", подчертава той в интервю, публикувано в канала му в Телеграм. "Намираме се в такова състояние, че можем да загубим Русия", добави той. "Трябва да въведем военно положение."

Пригожин заяви, че прякорът му "готвачът на Путин" е глупав, тъй като не може да готви и никога не е бил готвач, като се пошегува, че "касапинът на Путин" може би е по-подходящ прякор.

"Можеха просто да ми дадат прякор веднага - касапинът на Путин, и всичко щеше да е наред", каза той. Според него, ако обикновените руснаци продължават да получават децата си в поцинковани ковчези, докато децата на елита "си клатят задниците" на слънце, Русия ще бъде изправена пред сътресения по подобие на революциите от 1917 г., довели до гражданска война.

"Това разделение може да завърши както през 1917 г. с революция", каза той. "Първо ще се надигнат войниците, а след това - ти техните близки", предупреди олигархът. "Вече има десетки хиляди от тях - роднини на убитите. И вероятно ще станат стотици хиляди - не можем да избегнем това."

Засега министерството на отбраната на Русия не е отговорило на молбата на Ройтерс да коментира изказването.