Британският крал Чарлз Трети, придружен от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и от кмета на Хамбург Петер Ченчер, положи венец днес пред разрушената църква "Свети Николай", превърната в мемориал на загиналите при британските и американски бомбардировки над северния германски град по време на Втората световна война, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вижте снимки>>>

Епископът на Хамбург Кирстен Ферс произнесе "Молитвата Ковънтри за помирение", написана през 1959 г. в едноименния английски град, пострадал сериозно при германските бомбардировки през ноември 1940 г. След това хамбургският момчешки църковен хор изпълни песента "Иф йе лъв ме" (If Ye Love Me, "Ако ме обичаш") на английския композитор Томас Талис (1505-1585 г.), която също е символ на помирение и надежда.

147-метровата кула на църквата "Свети Николай" е послужила като ориентир за американските и британски бомбардировачи през Втората световна война. На 25 юли 1943 г. храмът е бил поразен и понася сериозни щети.

Снимка: БТА/AP

Хамбург става през същата година мишена на поредица бомбардировки, при които биват убити 35 000 и ранени 120 000 души, припомня ДПА.

По-късно днес крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила бяха приветствани на централния площад в града Ратхаусмаркт от множеството, събрало се пред кметството, за да може да зърне кралската двойка. Британският монарх и неговата съпруга отделиха време, за да се здрависат с дошлите да ги поздравят хора, много от които искаха и да се снимат с тях.

След това делегацията от високопоставени личности направи обиколка на пристанището в Хамбург, по време на която Чарлз Трети се запозна с усилията, които се полагат от неговата управа за опазване на климата и на околната среда.

Британският крал каза, че иска да разговаря обсъди въпроси като декарбонизацията на морската икономика, насърчаването на използването на възобновяема енергия и водородна технология и за благоприятстващи климата промени в индустрията.

След обиколката на пристанището 74-годишният Чарлз и съпругата му Камила се очаква да приключат посещението си в Хамбург с прием в тяхна чест.

Снимка: БТА/AP

Местните власти планират да построят електролитен завод в Марбург с капацитет от най-малко 100 мегавата, захранван с вятърна и слънчева електроенергия. През януари 2021 г. градската управа и компаниите "Шел", "Ватенфал" и "Мицубиши" подписаха декларация за намерение във връзка с проекта, посочва ДПА.

Хамбург си сътрудничи с британски пристанищни градове с цел осъществяване на подобни проекти за декарбонизация, каза посолството на Великобритания в Германия.