Германският Бундестаг ратифицира протокола за членство на Северна Македония в НАТО, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

На ратификацията се противопоставиха популистката Алтернатива за Германия и Левите.

Петер Бистрон от Алтернатива за Германия поздрави Северна Македония за затварянето на балканския маршрут на мигрантите през 2016 година, но каза, че неговата партия ще гласува против членството й в НАТО заради "големия проблем с корупцията".

Александър Ной от Левите се противопостави на разширяването на НАТО и критикува "прозападното правителство" на Северна Македония, че погрешно е интерпретирало референдума за промяна на името.

При изказването си Ной използваше името Македония, заради което влезе в пререкание с депутат от Бундестага от гръцки произход.

Бундестагът подкрепи членството на Северна Македония в НАТО, но в хода на дебатите някои депутати свързаха присъединяването й към алианса с датата за започване на преговори за членство в Европейския съюз.

Депутатът от опозиционната партия Зелени Юрген Тритин каза, че по този въпрос има разногласия в самото правителство - канцлерът Ангела Меркел е против, а външното министерство е за започване на преговорите.