Лицето, което постави вчера знамето на Албания на Самуиловата крепост в Охрид, е наказано с пет години забрана да влиза в Северна Македония, съобщи телевизия Сител и БТА.


Поставихме знамето на Албания на мястото, където е било по времето на Скендербег, когато е отбранявал албанските земи, каза Герг Прекоцай, лидер на фолклорната група "Арбреш", който заедно с още трима членове на групата развяха знамето в Охрид.

"Аз съм албанец, а Господ е дал на нас тези територии, те ще бъдат наши и никога няма да ги оставим", е цитиран да казва той.

За нарушението като водач на групата той е глобен със 1100 евро, изгонен е от северна Македония и получи петгодишна забрана да влиза в страната.

На това решение на държавните органи реагира Алиансът за албанците, според който издигането на албанското знаме не е никакво нарушение и наказанието не помага на евроатлантическата насоченост на Северна Македония.

Председателят на Собранието Талат Джафери смята, че наказанието е прекалено строго, поставилите албанското знаме са хора артисти и поради това наказанието трябвало да е по-меко.

Едно 15-метрово знаме на Република Албания и няколко по-малки бяха поставени вчера на кулите и главния вход на Самуиловата крепост в Охрид.

Случилото се бе видяно от гражданите в центъра на града, които веднага се обадили в полицията.