Само три дни по-рано - на 7 март 1876 година, 29-годишният Бел получава патент за изобретението си, което описва като "метод и апарат за предаване на глас и други звуци по телеграфен път чрез създаването на електрически трептения, подобни на тези на въздуха, съпътстващи глас или други звуци".

Изобретение, чието влияние нараства неимоверно през годините и води до появата на мобилните комуникации. 97 години по-късно, на 3 април 1973 година, служителят на Motorola Мартин Купър провежда първия мобилен разговор.

Всичко обаче започва на 3 март 1847 година в Единбург, Шотландия. Тогава в семейството на професионалния оратор Александър Мелвил Бел и пианистката Елиза Грейс Саймъндс се ражда втори син. Кръщават го Александър. На 13-годишна възраст Бел завършва Кралското училище в Единбург, а на 16 години получава длъжността на учител по красноречие и музика в Академията Уестън-Хауз. Една година Александър учи в Единбургския университет, после се премества в английския град Бат.

След като двойна трагедия сполетява семейството - двамата братя на Александър умират от туберкулоза, родителите му решават да се преместят в Канада. През 1870 г. фамилия Бел пристига в град Брантфорд, провинция Онтарио. Две години по-късно, Александър Бел вече работи като преподавател в Бостън, САЩ. Там той се запознал с търговеца на кожи Томас Сандърс и с бостънския адвокат Гардинар Хъбард, които станали финансови благодетели на идеите му, след като още в Шотландия Бел започва да се интересува от възможността да се предават сигнали по електрическите проводници.

През 1874 г. младият изобретател започнал провеждането на редица акустични експерименти заедно с Кларънс Блейк, специалист по човешки слух. По време на работата си, Александър Бел експериментирал с устройство, подобно на фоноавтографа на друг изобретател – Леон Скот, който го бил представил през 1857 г. Изобретението можело да записва човешки глас. Постепенно в главата на Бел се оформили идеята и чертежите на бъдещия телефон, като крайната му цел била възможността да се предават звуци и сигнали чрез електрически вълни.

По това време съдбата срещнала Александър Бел с младия и талантлив електротехник Томас Уотсън, който станал негов сътрудник. В следващите години двамата продължили да работят усърдно върху идеята, но готово устройство още нямало. Въпреки това финансовите благодетели Сандърс и Хъбард вярвали в огромния потенциал на начинанието на Бел, като дори патентовали идеята му.

В крайна сметка, след няколко години работа, на 7 март 1876 година изобретателят получава патент, а три дни по-късно официално бил представен новият „метод за предаване на говор и звуци с помощта на електрически вълни”. Практически това бил първообразът на телефона. Устройството било изработено от подръчни материали: фуния, дъски, метална чаша с вода, игла и проводник.

Томас Уотсън, който бил в съседната стая чува ясно първото телефонно съобщение в историята на човечеството: "Г-н Уотсън, елате, искам да ви видя".

Embed from Getty Images

В следващите 18 години срещу Александър Бел се водят 550 дела от хора, които твърдят, че те са измислили телефона, но нито едно от тях не е успешно. В края на 1879 г. компанията "Уестърн Юниън" сключва договор с колектива на изобретателя. Така се създава обединената фирма „Бел телефон къмпани“, основната част от акциите на която принадлежат на Бел. Скоро цената на една акция на компанията достига няколко хиляди долара, а през 1886 г. над 150 000 американци вече имат телефон у дома.

Embed from Getty Images

Александър Греъм Бел умира на 2 август 1922 г. в дома си в град Бадек, Канада. В знак на почит към личността му, телефонните линии в същия ден били спрени за 1 минута.

Първият разговор у нас

Първият телефонен разговор в България е проведен на 12 януари 1878 година. Това става по време на Руско-турската война. Мястото е град Пордим, а от двете страни на телефонната линия са княз Николай Николаевич от щаба на руската армия и крал Карол I от щаба на румънската армия. Телефонът е въведен официално в България през 1879 г., като свързва кабинета на губернатора на Пловдив с канцеларията му. Първата междуселищна телефонна връзка е осъществена през 1891 г. между София и Пловдив. До 1912 г. телефонните абонати у нас вече са 2742.