Това съобщиха от офиса на президента на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

В писмо, изпратено до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, лидерът на социалистите в ЕП Джани Питела заявява:

"Нашата група отдавна призовава България и Румъния да се присъединят напълно към Шенгенското пространство. И двете страни изпълняват техническите критерии, поставени от ЕК, както беше посочено от председателя Юнкер в годишното му обръщение за състоянието на Съюза, както и последните препоръки на Комисията към Съвета.

Отпадането на граничните проверки е един от най-големите успехи на ЕС. Всички граждани трябва да имат възможност да се ползват от този успех. Призоваваме председателя на Европейския съвет Доналд Туск спешно да предприеме всички необходими мерки двете страни най-после да станат пълноправни членове на Шенген. Крайно време е българите и румънците да спрат да бъдат третирани като втора ръка европейци".

По думите на Питела отпадането на проверките по българските и румънските въздушни, морски и сухопътни граници ще бъде не само естествена стъпка към по-обединена Европа, но и ще помогне за затвърждаване на взаимното доверие в ЕС.

Самият Сергей Станишев пък заяви:

"Сега е важно ЕС да демонстрира единство и директна полза за всички граждани. Шенген остава разделителна линия, вместо да бъде свързващ фактор за бизнеса и гражданите на страните-членки. Предвид усложняващото се законодателство за управление на външните граници на Съюза, продължаващата дискриминация спрямо България и Румъния създава все повече практически и правни затруднения. Не можем да продължаваме да бъдем заложници на късогледи вътрешнополитически сметки в други страни. Това отдавна не е технически процес, а национална кауза."

Само преди два дни еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос заяви официално, че приемането на България и Румъния в Шенген е не само политически честно, но е и необходимо от гледна точка на сигурността.

По думите му Шенгенското пространство е едно от основните постижения на ЕС и в Брюксел са твърдо решени да го защитят, съхранят и укрепят.