Служител на институциите на ЕС е признат за виновен от съда в Брюксел за нанесен побой и отправени антисемитски заплахи срещу своя колежка, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

През юли 2015 г. двамата се срещнали в заведение в квартала с институциите на ЕС в белгийската столица. Пострадалата жена заявила, че Мусолини е диктатор, а в отговор служителят я ударил по главата с плакет на Дучето и започнал да я души. Той я нарекъл "мръсна еврейка" и добавил: "всичките трябваше да ви избият".

Служителката получила наранявания по главата и сътресение на мозъка. Нападателят е осъден на пробация за три години, в които ще трябва да посещава терапия срещу злоупотребата с алкохол, за повишаване на търпимостта и за борба с антисемитизма. Той ще трябва да плати на пострадалата обезщетение от 500 евро за нанесени морални вреди.

Служителите на институциите на ЕС в Брюксел са сред най-високоплатените в града. Преди да бъдат назначени, по правило те преминават оценки за интелигентност и медицински прегледи. Някои от тях не попадат в обхвата на проверките, защото са политически назначения