На компанията "Туитър" може да бъдат наложени глоби или други наказания, ако не се съобразява с разпоредбите на Европейския съюз, заяви днес комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от ДПА.

"Абсолютно сигурно е, че ако "Туитър" не се съобразява с европейските разпоредби, компанията ще бъде глобена. Ако нарушенията продължат и след това, може да спрем платформата в Европа", предупреди Бретон в интервю пред германския в. "Функе" и френския в. "Уест-Франс".

"Следим внимателно какво става с "Туитър" след закупването му от Илон Мъск", подчерта еврокомисарят, цитиран от БТА. Той обяви, че ще има поредна среща с милиардера преди Коледа.

Законите за цифровия пазар и дигиталните услуги "осигуряват мощни инструменти срещу разпространението на лъжи и омраза. "Туитър" трябва да се съобразява с тези критерии, ако иска да продължи да оперира на европейския пазар", каза още той.

Френският президент Еманюел Макрон се срещна вчера с Мъск по време на посещението си в САЩ. След срещата държавният глава заяви, че разговорът е бил "открит и честен". "Туитър трябва да положи усилия, за да спази европейските регулации", каза още той.

Собственикът на компанията е поел и ангажимент да премахне терористичното и екстремистко съдържание. Макрон написа в "Туитър", че двамата са обсъдили инициативата, наречена "Крайстчърч Кол", като Мъск е потвърдил, че ще участва в нея.

Инициативата започна след терористичните атаки в Нова Зеландия през 2019 г. и обедини световните лидери и технологични компании, като Фейсбук, Ютуб и Гугъл, в обща борба срещу терористичното и екстремистко съдържание онлайн.

Преди три години в новозеландския град Крайстчърч стрелец уби 51 души в две джамии. Той излъчваше атаките на живо във Фейсбук в продължение на 17 минути, преди социалната мрежа да прекъсне стрийминга.