Главният изпълнителен директор на Туитър Джак Дорси определи решението за трайно блокиране на акаунта на американския президент Доналд Тръмп като правилно, но опасно като прецедент за мощта на компанията.

По-рано Туитър и Фейсбук обявиха безсрочно замразяване на акаунтите на Тръмп, обвинявайки го в подстрекателство към насилие. Други социални мрежи последваха примера.

"Не празнувам и не съм горд, че трябваше да блокираме акаунта на Доналд Тръмп в Twitter... След ясно предупреждение, че ще предприемем това действие, взехме решение въз основа на най-добрата информация, която имахме относно физическите заплахи за сигурността - както в Туитър, така и извън него. Беше ли правилно? Вярвам, че това беше правилното решение за Twitter ", написа Дорси, цитиран от "Дарик".

"Вярвам, че блокирането идва в крайна сметка заради нашата (на Туитър) неспособност да насърчим здравословната комуникация. И е време да помислим за нашите действия и за нашето обкръжение", каза ръководителят на компанията.


"Необходимостта да се предприемат тези действия разделя обществото. Те ни разделят, ограничават способността за изясняване, коригиране и извличане на поука. И създават прецедент, който според мен е опасен: силата на един човек или корпорация е над глобалния обществен дебат", каза още Дорси.
Туитър, Фейсбук, Ютюб и Инстаграм блокираха акаунтите на Тръмп за различен период от време заради изявленията му преди безредиците на 6 януари във Вашингтон. Причината бяха видео и текстови съобщения в социалните медии до протестиращите, завзели сградата на Капитолия във Вашингтон. Призовавайки ги, от една страна, да се държат мирно и да се приберат вкъщи, Тръмп същевременно ги нарече "патриоти" и отново повтори тезата си за изборна измама при победата на Джо Байдън.

Междувременно днес беше ограничен достъпа до акаунта на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" в Туитър, съобщи Руският фонд за преки инвестиции. От там съобщават, че ще се опитат да изяснят причините за това. Чрез социалната мрежа свободно е споделяна цялата информация за ваксината и за начина, по който работи. "Чрез Туитър предложихме на"Астра Зенека" да използва един от компонентите на ваксината "Спутник V" и се разбрахме да направим съвместни клинични изпитания", се казва в съобщението на фонда. Оттам призовават всички абонати да се обърнат към Туитър и да помолят компанията да възстанови достъпа до акаунта.

Часове по-късно Туитър деблокира акаунта на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V", предаде ТАСС. От компаниятя обясниха, че са ограничили достъпа до акаунта на ваксината заради възможен пробив от Вирджиния, САЩ.