Броят на хората, които са били принудени да напуснат домовете и страните си, бягайки от войни и преследвания, е достигнал рекордните 70,8 милиона, съобщи днес Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), цитиран от световните агенции и БТА. Това е най-високото равнище от създаването на тази агенция на световната организация през 1950 година.

Бежанците в цял свят според представения днес годишен доклад на ВКБООН са 25,9 милиона, вътрешно разселените - 41,3 милиона, кандидатите за убежище - 3,5 милиона души, посочва Франс прес. От края на 2017 до края на 2018 година общият брой на хората, останали без дом, е нараснал с 2,3 милиона.

Причините за рекордно големите числа са преследвания, конфликти, насилие и нарушаване на човешките права, казват авторите на доклада. Сред страните, допринесли за тази тъжна статистика, са Етиопия, Сирия, Нигерия, Венецуела, Южен Судан и Конго. Бягствата от Венецуела обаче не се отчитат изцяло, защото малцина от бежанците искат убежище, уточни ООН.

Оценките в доклада са предпазливи, посочва ВКБООН - повечето венецуелци имат право "да бъдат подпомогнати от системата за международна закрила на бежанците, но едва половин милион" са подали молби за убежище.

"Тенденциите отново се движат към влошаване. Нови конфликти (. . .) възникват наред с вече съществуващите", посочи пред журналисти в Женева шефът на ВКБООН Филипо Гранди. Той призова Съвета за сигурност на ООН към повече сплотеност в търсене на решения на конфликтите.

Броят на разселените и бежанците в света се покачва отново от 2009 г., а между 2012 и 2015 г. рязко скочи заради конфликта в Сирия. Разселените сирийци са най-много наред с колумбийците, отбелязва Франс прес.

Сред бежанците са 5,5 милиона палестинци, за които отговаря Агенцията на ООН за палестинските бежанци. Повечето от останалите идват от пет страни: Сирия, Афганистан, Южен Судан, Мианма и Сомалия. Сирийците, над половин милион души, са подали миналата година и най-много молби за убежище, най-вече в Турция. Следват ги венецуелците (341 800), избягали предимно в Колумбия и Перу. За четвърта поредна година Турция е страната, приела най-много бежанци (3,7 милиона). Следват я Пакистан, Уганда, Судан и Германия.

Филипо Гранди, представил доклада в Берлин, приветства миграционната политика на канцлера Ангела Меркел, решила да отвори границите на страната си за стотици хиляди кандидати за убежище.

"Нямам навика да раздавам оценки, но според мен в случая трябва да приветстваме Германия за стореното. Канцлерката прояви смелост", каза той. Гранди прикани европейците да намерят трайно решение във връзка със системата за преразпределяне на мигрантите.