Британският премиер Риши Сунак отложи представянето на дългоочаквания бюджетен план с две седмици и половина - за 17 ноември. Днес той направи дебют като премиер в парламентарен контрол и влезе в първия си сблъсък с лидера на опозиционната Лейбъристка партия - Киър Стармър.

Отлагането на представянето на бюджетния план е първото решение на Риши Сунак, откакто пое поста от Лиз Тръс.

Финансовият министър Джеръми Хънт работи по така наречения "Мини-бюджет Хелоуин", откакто встъпи в длъжност преди по-малко от две седмици, като основната му задача е как да "запуши дупката" на 40-милиардния дефицит.

Увеличаването на данъци и съкращаването на обществени разходи са сред опциите.

Риши Сунак отмени решението на предшественичката си Лиз Тръс за добивът на шистов газ чрез хидравличен фракинг. Методът за извличане на синьо гориво ще бъде забранен от правителството на новия британски премиер, съобщи Ройтерс. 

По време на краткия си мандат като министър-председател на Великобритания Тръс отмени мораториума върху фракинга с мотив, че най-важно е да бъдат гарантирани енергийните доставки за страната.

Запитан в парламента в Лондон относно фракинга, новият британски премиер Сунак отговори, че по този въпрос подкрепя ангажимента, поет от неговата Консервативната партия в "манифеста от 2019 г." В него се казва, че представителите на партията "не биха подкрепили фракинга, освен ако науката не докаже категорично, че той може да бъде осъществяван безопасно".

На въпрос на журналист дали коментарът на Сунак означава, че фракингът е "обратно в кошчето за боклук", говорител на премиера отговори: "Да, точно така".

Британски природозащитни организации и някои местни общности също не подкрепят фракинга, отбелязва Ройтерс.

Той беше забранен през 2019 г., след като британски регулаторен орган обяви, че не е възможно да бъде предвиден магнитудът на земетресенията, които този метод за добив на шистов газ може да предизвика.

Дебютното участие на Сунак като премиер в парламентарните дебати с опозиционната Лейбъристка партия беше оценено като много положително от неговите съпартийци, както и от политическите коментатори.

Сунак се стреми да сложи край на продължаващия от месеци период на политическа нестабилност във Великобритания, при който за два месеца на "Даунинг стрийт" 10 се смениха двама премиери, но и да стабилизира положението на своята управляваща Консервативна партия, чиито позиции също се разклатиха заради политическите сътресения по върховете на държавата.

По време на днешния парламентарен контрол 42-годишният политик, който след официалното си назначение на поста вчера от крал Чарлз Трети стана най-младият министър-председател в съвременната британска история, говореше уверено и отвърна на твърденията на лейбъристите, че възнамерява да ореже много публичните разходи, за да приведе в ред държавните финанси.

"Моето верою е, че трябва винаги, когато страната преминава през тежки времена, да се помогне първо на най-уязвимите", каза Сунак на фона на бурни овации от страна на своите съпартийци в Камарата на общините. "Така беше по време на ковид кризата, така ще бъде и сега", добави той, цитиран от БТА.

През 2020 г. когато Сунак заемаше поста на министър на финансите, страната изтегли големи заеми, за да бъде предпазена икономиката от негативните последици от пандемията, а сега като премиер той се изправя пред трудното предизвикателство да върне британската икономика към растежа в условията на кризата с все по-голямото поскъпване на живота за обикновените граждани.

Днес Сунак опита да парира и атаките на лейбъристите срещу решението му да върне като вътрешен министър Сюела Брейвърман - един от най-изявените представители на дясното крило на Консервативната партия - седмица след като тя бе уволнена заради пробив в сигурността. Сунак запази хладнокръвие и когато опозицията повдигна въпроса за ниските данъци, плащани от богати чужденци.

Съпругата на Сунак - която е дъщеря на индийски милиардер - по-рано тази година обяви, че ще започне да плаща във Великобритания данъците върху приходите си от чужбина, след като около нея се завихри полемика в медиите по този въпрос, и то във време, когато Сунак увеличаваше данъците за домакинствата.

Настроението сред депутатите от торите днес изглеждаше доста по-различно от това, което цареше сред тях миналата седмица, когато предшественикът на Сунак на премиерския пост Лиз Тръс, се яви на третия си, и както се оказа след това последен за нея парламентарен контрол след сриналия ѝ се авторитет заради поредица радикални промени в позициите ѝ.

"Разликата в обстановката на парламентарния контрол миналата седмица и днес е поразителна", отбеляза в Туитър Себастиан Пейн, който отговаря за отразяването на новините от парламента във "Файненшъл таймс". "Сред депутатите на торите няма и помен от минорното настроение, в което бяха изпаднали миналата седмица", добавя той.

Подкрепата за консерваторите на Сунак в социологическите проучвания отбеляза рекорден срив след неуспешните шест седмици на Лиз Тръс като премиер. Новият министър-председател изключи възможността да свика предсрочни избори.

В днешното си изказване по време на парламентарния контрол лидерът на лейбъристите Киър Стармър от своя страна иронизира събитията от последните месеци по върховете на държавата и Консервативната партия и нежеланието на новия премиер да се яви на предсрочни избори. Той направи това, припомняйки остроумен коментар от местно издание, че единственият път, когато Сунак е участвал в предизборна надпревара, е бил в надпреварата за лидер на торите и в нея той е претърпял разгром от Лиз Тръс, която после се оттегли от премиерския пост по доста злополучен начин.