Бившият британски премиер Борис Джонсън съзнателно е подвел британския парламент за партитата, състояли се в нарушение на разпоредбите на локдауна по време на коронавирусната пандемия, се казва в доклад на парламентарна комисия, която разследва скандала в продължение на една година, предаде Асошиейтед прес.

Комисията по стандартите и привилегиите (етичната комисия на Камарата на общините) публикува съкрушителен доклад, в който посочва, че действията на Джонсън, както и реакцията му по отношение на разследващия орган, представляват толкова грубо нарушение на правилата, че се налага той да бъде отстранен от парламента за 90 дни.

Препоръката до голяма степен е чисто символична, защото в петък Джонсън се ядоса и се отказа от депутатското си място, след като бе информиран за заключенията от разследването, добавя БТА.

Петдесет и осем годишният политик нарече комисията "пародия на съд", тръгнал на "лов за вещици".

Повечето участници от седемчленната комисия са съпартийци на Джонсън, отбелязва АП.

"Сега комисията заявява, че аз съзнателно съм подвел Камарата (на общините) и умишлено съм премълчал това, което знам за незаконните събития", заяви бившият премиер. "Това са глупости. Това е лъжа. За да стигне до това безумно решение, комисията е принудена да изрече редица неща, които очевидно са абсурдни и противоречат на фактите", допълни Джонсън.

Докладът е поредният епизод от скандала, станал известен като "Партигейт". Той избухна, след като британски медии разкриха, че между 2020 и 2021 г. хора от екипа на Джонсън са организирали партита въпреки ограниченията, наложени заради ковид пандемията.

Сега всички депутати Камарата на общините ще обсъдят доклада и ще преценят дали са съгласни с констатациите на комисията и с предложените наказания.