Бившият британски министър-председател Борис Джонсън съобщи, че напуска депуатското си място, и посочи, че е бил принуден да го направи в резултат на лов на вещици, организиран срещу него от политическите му противници, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"С голяма тъга напускам парламента - поне засега - но преди всичко съм потресен от изключително недемократичния и тенденциозен начин, по който бях принуден да си тръгна", заяви той в разпространено от него писмо с мотивите за оставката му.

Петдесет и осем годишният политик е разследван от парламентарна комисия за многократно въвеждане в заблуждение на парламента по скандала с купоните, организирани на "Даунинг стрийт", докато беше премиер, по време на най-строгото затваряне заради ковид в нарушение на противоепидемичните мерки.

На изслушване по-рано тази година пред комисията той упорито настояваше, че не е подвеждал никого.

Но в навечерието на обявяването на заключителния ѝ доклад Джонсън обяви, че е тя се е свързала с него, като по думите му му е било "дадено ясно да разбере, че членовете ѝ са решени да го принудят да напусне парламента".

Комисията по стандартите и привилегиите (етичната комисия на Камарата на общините), в която мнозинство имат представителите на неговата партия, торите, може да налага наказания за въвеждане в заблуждение на парламента, в това число и да замразява (суспендира) депутатски места.

Обикновено замразяването на дадено депутатско място за повече от десет дни води до нови избори в избирателния район на съответния член на Камарата на общините.

Но напускайки парламента, Джонсън изпревари обнародването на доклада, както и възможните последствия от това да му се наложи да води унизителна битка за запазване на депутатското си място в северозападния лондонски избирателен район Ъксбридж и Южен Райслип, където има крехко мнозинство от малко над 7000 гласа.

Той заклейми комисията, председателствана от Хариет Харман, дългогодишен депутат от опозиционната Лейбъристка партия.

По думите му докладът на комисията, който все още не е излязъл, "е изъпълнен с неточности и тенденциозност". Джонсън изрази недоволство, че не му е била дадена никаква "официална възможност да оспори това, което те твърдят".

"От самото начало целта беше да ме признаят за виновен, без оглед на фактите", добави той.

Успоредно с Джонсън оставка подаде и бившият му културен министър Надин Дорис.

На изборите през 2019 г. бившият министър-председател изведе Консервативната партия до голяма победа, донесла ѝ внушителното мнозинство от 80 депутатски места, с обещанието "да довърши Брекзит".

Това му позволи да прокара през парламента споразумение за раздяла с ЕС, сложило край на политическа парализа, продължила с години.

Но реакцията му на ковид пандемията, "Партигейт" и поредица скандали, разтърсили управлението му, доведоха в крайна сметка до бунт сред министрите му през юли миналата година и масово подаване на оставки от тяхна страна.

Той подаде оставка и през септември напусна премиерския пост, но продължиха да витаят слухове, че желае да се кандидатира още веднъж за най-високата политическа длъжност.

Риши Сунак, който беше част от екипа на Джонсън, прави опити да стабилизира кораба, откакто стана премиер след бурния престой във властта на бившия си шеф и краткото управление на Лиз Тръс.

Оставката на Джонсън вероятно ще бъде възприета и като отмъщение срещу Сунак, тъй като след 13 години във властта сега торите изостават с доста голяма разлика от най-голямата опозиционна сила, Лейбъристката партия, а на хоризонта се задават следващите парламентарни избори, които са догодина.

"Когато миналата година се оттеглих от премиерския пост, разликата в проучванията беше само няколко пункта. Сега ножицата се разтвори значително", заяви Джонсън в писмото си, критикувайки Сунак.

"Само няколко години след като спечелихме най-голямото си мнозинство от почти половин век, това мнозинство е застрашено. Партията ни спешно трябва да си върне инициативата и вярата си в това, което нашата страна може да постигне."

Привържениците на Джонсън го подкрепиха и го похвалиха за постигнатото от него по темата Брекзит, а също и за подкрепата, която е мобилизирал за Украйна.

Но заместник-лидерът на лейбъристите Анджела Рейнър заяви, че на обществото - което понася кризата с поскъпването на живота - му е омръзнал "безкрайният сапунен сериал на торите".

Колегата ѝ, заемаща аналогичния пост при по-малката опозиционна партия, Либералдемократите, Дейзи Купър определи оттеглянето на Джонсън като "добра новина", а заместник-председателят на парламентарната група на Шотландската национална партия Майри Блек коментира, че Джонсън е "скочил, преди да бъде блъснат".