В лондонския съд "Олд Бейли" се възобнови делото за екстрадиция на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж в САЩ, предадоха световните агенции.

Асандж беше доведен от затвора със строг режим "Белмарш", където е държан от април 2019 г., след като посолството на Еквадор в Лондон реши да не му дава повече убежище, както правеше в продължение на седем години.

Очаква се заседанието на съда да продължи 3-4 седмици. То трябваше да се възобнови през май, но беше отложено заради епидемията от новия коронавирус.

САЩ издирват Асандж за разкриване на поверителна информация по 18 точки, за които може да бъде осъден на 175 години затвор. Защитата на Асандж заявява, че обвиненията срещу него са политически мотивирани и заплаха за свободата на медиите.

Днес Асандж отново заяви, че не желае да бъде екстрадиран. Неговият адвокат Стела Морис, която живее с него на семейни начала и е майка на двамата му синове, предаде на съда петицията за освобождаването му, организирана от "Репортери без граници" и подписана от близо 80 000 души. Морис изтъкна, че има опасност в САЩ Асандж да бъде осъден на затвор, като някои от обвиненията са за публикуване и предоставяне на журналисти на информация, която е от обществен интерес.

Правителствата на САЩ и на Обединеното кралство трябва да се откажат от това политически мотивирано дело, преди да пострада репутацията им, свързана със свободата на словото, каза Ребека Винсънт от "Репортери без граници".