Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж беше прекалено болен, за да присъства на административно заседание, съобщиха негови поддръжници, цитирани от ДПА. Съдът потвърди, че процедурата по екстрадицията му в САЩ ще бъде отложена поне до септември, допълва БТА.

Уестминстърският съд заяви на кратко заседание по видеовръзка, че все още търси подходящо място, на което да продължи делото за екстрадирането на Асандж, което беше отложено миналия месец поради опасения за разпространението на коронавируса.

Според "Уикилийкс" това, че все още не може да се определи място за разглеждане на поисканата екстрадиция на Асандж, прави още по-сериозни "забавянето, нередностите и липсата на справедлив процес" по делото за Асандж, който се намира в лондонския затвор Белмарш.

Американското министерство на правосъдието предяви срещу 48-годишния създател на "Уикилийкс" три обвинения, свързани със заговорничене с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг за публикуването на голямо количество поверителна информация през 2010 г., припомня ДПА.

Неправителствената организация "Бриджис фор медиа фрийдъм" заяви, че има опасност Асандж да бъде подложен на "безпрецедентно съдебно преследване по американския закон за шпионажа за журналистическа дейност".

Партньорката на Асандж - Стела Морис, съобщи в Туитър, че той е бил прекалено болен, за да присъства на заседанието по видеовръзка и лекарят му е препоръчал да го пропусне.

Ребека Винсънт от организацията "Репортери без граници" заяви, че Асандж има здравословни проблеми и е изложен на сериозен риск да бъде заразен с коронавирус в затвора Белмарш.

"Това е още една причина да бъде освободен незабавно", подчерта тя.