Военни самолети на Великобритания, които са стационирани в Румъния от края на март за мисии на въздушна полиция, са били изпратени в петък в Близкия изток и са съдействали в събота през нощта за защитата на Израел, съобщи румънската телевизия "Диджи 24", цитирана от БТА. 

Шест изтребителя Юрофайтър Тайфун (Eurofighter Typhoon) на Британските кралски военновъздушни сили пристигнаха на 25 март в румънската военновъздушна база "Михаил Когълничану" край Констанца. Тяхната задача е да изпълняват мисии по засилена въздушна полиция под командването на НАТО в продължение на четири месеца, припомня телевизията.

Иран нападна Израел в събота през нощта с над 300 дрона и ракети. Американски самолети и системи за противовъздушна отбрана участваха в свалянето на ирански дронове, отбелязва още "Диджи 24".

Британският премиер Риши Сунак потвърди вчера подкрепата, оказана от Великобритания на Израел, и каза, че са били изпратени допълнителни самолети в региона в рамките на продължаващите операции в Ирак и Сирия.

Великобритания, Франция и Филипините зоват да няма отговор на Иран

В същото време британският министър на външните работи Дейвид Камерън призова Израел да не предприема ответни мерки след иранската атака с дронове и ракети, отбелязвайки, че ходът на Техеран почти напълно се е провалил, предаде Ройтерс.

Според Камерън фокусът трябва да остане върху постигането на споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа. "Ако сте в Израел тази сутрин, съвсем правилно смятате, че имате пълното право да отговорите на това и те (Израел - бел.ред.) го имат. Но ние ги призоваваме да не ескалират", заяви министърът пред телевизия Sky News ("Скай нюз"). 

"В много отношения това е двойна загуба за Иран. Атаката почти напълно се провали и те разкриха на света, че са зловредното влияние в региона, готово да извърши това. Така че, ние се надяваме, че няма да има ответен отговор", каза още Камерън.

"Франция ще направи всичко по силите си, за да избегне последваща ескалация на конфликта между Израел и Иран", ангажира се френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс и БТА. Той призова Израел да се въздържи от всякакъв отговор.

"Ние сме обезпокоени от възможна ескалация", каза Макрон пред телевизия Бе Еф Ем и радио Ар Ем Се. "Ще направим всичко, което можем, за избегнем ситуация, която ще пламне, ще ескалира", каза Макрон и призова Израел да се стреми да изолира Иран, а не да изостря ситуацията.

Филипините пък изразиха сериозно безпокойство във връзка с нарасналото напрежение между Израел и Иран, предаде Филипинската новинарска агенция (ФНА).

"Призоваваме всички страни да се въздържат от изостряне на ситуацията и да работят за мирно разрешаване на конфликта си", каза филипинското външно министерство. "Филипините отдавна се застъпват за това всички държави да се придържат към принципите на международното право и мирното разрешаване на спорове", пише още в изявлението.

Според медийни съобщения Израел обмисля дали да предприеме ответни действия срещу Иран. Техеран пък представи извършеното от него нападение като отговор на израелския въздушен удар по иранското консулство в Дамаск на 1 април, при който бяха убити най-малко седем военни служители, включително двама командири на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Техеран, освен това, предупреди САЩ да не се намесват в конфликта.