Шест самолета "Юрофайтър Тайфун" (Eurofighter Typhoon) на Кралските военновъздушни сили на Великобритания кацнаха на 57-а военновъздушна база "Михаил Когълничану" в окръг Констанца (Източна Румъния), откъдето през следващите четири месеца ще изпълняват мисии по засилена охрана на въздушното пространство под командването на НАТО, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Министерството на националната отбрана.

Самолетите са част от състава на британска част от около 200 военни (пилоти и технически персонал), които в продължение на четири месеца ще изпълняват мисии за засилена охрана на въздушното пространство заедно с румънските военновъздушни сили, съобщи днес в публикация във Фейсбук Министерството на отбраната.

Това е петата ротация на британските Кралски военновъздушни сили в базата "Михаил Когълничану" след тези, изпълнени през 2017 г., 2018 г., 2021 г. и 2022 г., припомня БТА.

Мисиите по засилена охрана на въздушното пространство, изпълнявани съвместно с партньорите от НАТО от 2014 г. насам, са планирани предварително и допринасят за развитието на способностите за реагиране и възпиране, както и за засилване на оперативната съвместимост между румънските и съюзническите военновъздушни сили, отбелязва румънското министерство на отбраната.