Британският депутат Дейвид Еймс, който бе наръган днес по време на среща с гласоподаватели в своя избирателен район, е починал, предаде Франс прес, като се позова на британски медии.

Местната полиция не обяви името на жертвата, а съобщи за мъж, издъхнал от раните си на място, въпреки опитите на службите за спешна помощ да го спасят.

Двадесет и пет годишен мъж, заподозрян за убийството, бе арестуван бързо след пристигането на полицаите, намерен е и нож, каза полицията.

Снимка: AP/БТА

Британският депутат от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън е е представител от Западен Саутенд в Есекс, Източна Англия. Той е бил наръган няколко пъти от мъж, който влязъл в методистката църква, където той провеждал среща с гласоподаватели от избирателния си район. Нападението е извършено на обяд днес.

Снимка: AP/БТА

"Той беше намушкан няколко пъти", каза Джон Ламб, местен съветник, присъствал по време на инцидента.

Кадри от хеликоптер на телевизия Sky News показаха въоръжена полиция пред църквата, както и редица линейки. Църквата отказа коментар.

"Ужасяващи и дълбоко шокиращи новини. Мислим за Дейвид, неговото семейство и неговия персонал", коментира лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър.

Сър Дейвид Еймс бе на 69 години и депутат от 1983 година. Женен с пет деца. 

Еймс беше избран за първи път в парламента да представлява Басилдон през 1983 г., а след това се кандидатира за избори в Сауденд Уест през 1997 г. На сайта му се казва, че той е провеждал срещи с местни избиратели в първия и третия петък на месеца. В него са изброени основните му интереси като "въпроси, свързани с хуманното отношение към животните и в подкрепа на живота".

Британският депутат Дейвид Еймс

Снимка: AP/БТА

Насилието срещу британски политици е рядкост, но през юни 2016 г. депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс беше наръгана и застреляна в избирателния си район в северната част на Англия, отбеляза Асошиейтед прес.

"Атакуването на наши избрани представители е атака срещу самата демокрация", написа съпругът на Кокс - Брендън, в "Туитър", като допълни: "Няма извинение, няма оправдание. Това е толкова долно."