Ожесточени боеве се водят днес в централната част на суданската столица Хартум, като армията се опитва да изтласка паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) от районите около президентския дворец и щаба на армията, а трайното прекратяване на огъня изглежда трудно постижимо, предаде Ройтерс.

Изглежда, че всяка от страните се стреми към това да установи контрол над столицата, преди да се стигне до евентуални преговори за прекратяване на конфликта. Лидерите на двете враждуващи фракции обаче засега не изразяват особено желание за провеждането на подобни преговори.

Тежки бомбардировки се чуват и в градовете Омдурман и Бахри. Двете страни в конфликта се бяха договорили за седемдневно прекратяване на огъня, което обаче бе нарушено.

Междувременно ООН настоява враждуващите фракции да гарантират сигурността на процеса по доставяне на хуманитарна помощ, пише БТА. ООН отправи този си призив, след като шест камиона с такава помощ бяха разграбени.

Заместник генералният секретар на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс заяви, че се надява да има срещи лице в лице с двете страни в рамките на два до три дни, за да бъдат дадени гаранции от тяхна страна за конвоите с помощи.

ООН предупреди, че има риск сраженията между армията и СБП, които избухнаха на 15 април, да причинят хуманитарна катастрофа, която да засегне и други страни.

Във вторник Судан съобщи, че от началото на конфликта са загинали 550 души и че 4926 са били ранени. Около 100 хиляди души са избягали от Судан с минимални запаси от храна и вода към съседни страни, съобщава ООН.

Армията заяви, че е убила бойци на СБП и е унищожила техни превозни средства в региона на Бахри.

Байдън каза, че конфликтът в Судан трябва да спре и заплаши да въведе санкции

 

Насилието в Судан е трагедия и трябва да спре, каза днес президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Франс прес.

Байдън съобщи, че е подписал изпълнителна заповед, с която засилва правомощията на американското правителство да налага санкции срещу "лица, които застрашават мира, сигурността и стабилността на Судан, подкопават демократичния преход, използват насилие срещу цивилни и извършват сериозни нарушения на човешките права".

Американският лидер още веднъж призова за "трайно спиране на огъня" между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП).

Директорката на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс предупреди днес по време на изслушване в Сената, че може да се очаква "продължителен" конфликт, тъй като "и двете страни вярват, че могат да спечелят по военен път и нямат много причини да седнат на масата за преговори".

Хейнс каза още, че и двете враждуващи страни търсят "външна подкрепа", а ако бъде оказана такава, "това по всяка вероятност ще разпали конфликта и ще създаде по-голям потенциал за разпространяването му в целия регион".

Подобно на други международни представители, тя предупреди, че боевете могат да отприщят "огромни миграционни потоци и нужда от помощ в региона".

От 15 април в Судан бушува конфликт между суданската армия, предвождана от генерал Абдел Фатах Бурхан, и Силите за бърза подкрепа на генерал Мохамед Хамдан Дагало.