Руският президент Владимир Путин призова за политическо решение на израелско-палестинския конфликт и заяви, че страните от БРИКС могат да участват в търсенето на мирно решение, предаде Ройтерс. Той изрази тази своя позиция на виртуална среща на върха на страните от формата, посветена на израело-палестинския конфликт. В нея участва и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Руският държавен глава определи хуманитарните паузи като правилна стъпка към мира и подчерта, че е важно да не се въвличат други страни във войната.

"Смъртта на десетки хиляди хора, масовото прогонване на мирното население и разразяващата се хуманитарна катастрофа предизвикват най-дълбоко безпокойство", каза Путин, цитиран от ТАСС. "Да гледаш как оперират деца без упойка... предизвиква особени чувства", допълни той.

"Смятаме за крайно полезно да продължим обсъждането в рамките на БРИКС на по-нататъшното развитие на израелско-палестинския конфликт", каза още Путин.

Снимка: АР/БТА

"Позицията на Русия има последователен и неконюнктурен характер. Призоваваме за общи усилия на международната общност, насочени към деескалация на обстановката, спиране на огъня и търсене на политическо решение", отбеляза руският президент.

По думите му историята е показала "нежизнеспособността и контрапродуктивността на опитите на САЩ еднолично да решат" израелско-палестинския конфликт. Той определи хуманитарната катастрофа в Газа като "пряко следствие от стремежа на САЩ да монополизират посредническите функции".

Снимка: АР/БТА

Лидерите на другите страни членки на БРИКС - Бразилия, Индия и Република Южна Африка (РЮА), както и лидерите на Саудитска Арабия, Аржентина, Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства, които се очаква да бъдат приети в блока през януари, също участваха във виртуалната среща и призоваха за бързо решение на конфликта между Израел и "Хамас".

Извънредната среща на върха на БРИКС по израело-палестинския конфликт бе председателствана от южноафриканския президент Сирил Рамапоса, тъй като РЮА в момента е ротационен председател на организацията.

Рамапоса обвини Израел във военни престъпления и в геноцид в ивицата Газа.

"Колективното наказание на палестинските цивилни чрез незаконното използване на сила от Израел е военно престъпление", заяви Сирил Рамапоса. "Умишленият отказ да се доставят медикаменти, гориво, храна и вода на жителите на Газа е равносилно на геноцид", добави той.

Китайският президент Си Цзинпин призова за международна конференция за мир, за да бъде уреден конфликтът между Израел и "Хамас", предаде Франс прес.

"Не може да има траен мир и стабилност в Близкия изток без справедливо решение на палестинския въпрос", заяви Си. Той призова възможно най-скоро да се организира международна конференция за мир, за да се постигне международен консенсус.

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва пък осъди произволното използване на сила от страна на Израел в Газа, в резултат на което анклавът се сблъсква сега с хуманитарна катастрофа, предаде ТАСС. Лула също така припомни, че страната му категорично е осъдила терористичната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври в резултат, на което са загинали и трима бразилци. Лула призова и за незабавно освобождаване на всички заложници, по подчерта, че произволното и непропорционално прибягване до сила срещу мирно население не оправдава тези варварски действия.

Във виртуалната среща бе поканен да се включи и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс.

Той призова за сериозен процес за мир, който да доведе до създаването на палестинска държава в границите от 1967 г. Мохамед бин Салман подчерта, че позицията на неговата страна по този въпрос е твърда и постоянна.

"Не може да се постигне стабилност и сигурност в Палестина, освен чрез прилагане на международните решения, свързани с намирането на изход от конфликта чрез две държави", каза той.

Срещата на БРИКС идва ден, след като най-високопоставеният китайски дипломат прие в Пекин външните министри на Саудитска Арабия, Египет, Йордания, Палестинската автономия и Индонезия, като това бе първата им спирка от обиколка в държавите постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва АП. Срещата подчерта дългогодишната подкрепа на Китай за палестинците и нарастващото му геополитическо влияние.

Русия възприе по-предпазлив подход към войната между Израел и "Хамас", но също има възможност да заздрави ролята си на посредник на световната сцена. Путин осъди нападението, извършено на 7 октомври от бойци на "Хамас" срещу градове в южната част на Израел, което предизвика израелската офанзива в Газа. Той обаче също така отправи предупреждения към Израел заради неговата реакция и заради блокадата на ивицата Газа.

Русия и Китай са водещите гласове в организацията БРИКС, която през последните години се представя като противник на господството на Запада в световните дела, коментира АП. Но тя също така изпитва трудности да приеме единни политики или позиции по много въпроси поради различните приоритети на петте настоящи страни членки.

Индия, която също иска да бъде възприемана като лидер на развиващия се свят, отдавна се опитва да поддържа баланс между Израел и палестинците и има близки връзки и с двете страни.