Надписи на български език и знаменателни за нашата история събития и личности стоят върху пълнителите на терориста, който участва в нападенията срещу джамиите в новозеландския град Крайстчърч, при което загинаха 49 души.

Потребител във Фейсбук на име Брентън Тарант - човекът, който според съобщенията е убил десетки хора в две джамии в Крайстчърч в Нова зеландия тази сутрин, публикува снимки на балкански националистически символи онлайн, както и изявление, критикуващо намесата на САЩ в Косово на страната на косовските албанци.

Видеоклипът също така показа, че преди стрелбата терористът изпълнява песен на сръбски в чест на военно-политическия лидер Радован Караджич, чиято окончателна присъда за геноцид и военни престъпления ще бъде произнесена следващата седмица.

Преди убийствата, потребителят Брентън Тарант публикува 73-страничен "манифест", в който се казва, че мотивът за нападението е да "създаде страх" и да включи антимигрантски език на омразата, призовавайки за убийства на мюсюлмани.

Текстът съдържа и раздел за косовския конфликт.

"Балканизацията също ще намали способността на САЩ да проектират властта в световен мащаб и по този начин ще гарантира, че никога повече няма да има такава ситуация, като тази с американската намеса в Косово, да се случи отново. В манифеста се казва още, че там "сили на САЩ и НАТО воюваха в подкрепа на мюсюлманите и избиваха християни-европейци, опитващи се да спрат  исляма да окупира Европа".

НАТО ръководи мироопазващи операции в Косово от юни 1999 г. след кампанията си за въздушни удари за прекратяване на военната кампания на Сърбия срещу етническите албански бунтовници.

Снимки, показващи оръжията, използвани в стрелбата, са маркирани с името на черногорския военен лидер Марко Милянов Попович, който ръководи народа си в борбата срещу Османската империя.

На оръжията има отбелязани и с имената на Байо Пивлянин, командир, който също воюва срещу Османската империя в Босна и Черна гора,  Новак Вуйошевич, който се бие на черногорска страна в битката при Фундана срещу силите на Османската империя.

Не са пропуснати и български събития и лица от съпротивата срещу османската инвазия и от войните за освобождение в края на 19 и началото на 20 век:

Snimka: Twitter

Споменати са и битката при Булаир от 1913 година, битката на Шипка, и Фружин наследникът на Шишман. Досега полицията в Нова Зеландия е арестувала четирима души във връзка с атаките.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джакинда Ардерн нарече стрелбата "най-мрачния ден на Нова Зеландия" и заяви в изявление в петък сутринта, че "много от хората от нашите бежански и мигрантски общности ще бъдат засегнати от този акт на крайно насилие".