Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви днес, че основни части от британското предложение за Брекзит няма да проработят, предадоха световните агенции и БТА.

"Предложената рамка за икономическо сътрудничество няма да проработи, защото това би подкопало основите на вътрешния пазар" на Европейския съюз, каза Туск след края на неофициалната среща на върха на ЕС в Залцбург.

Лондон и Брюксел се надяват, че на срещата на върха на ЕС през есента ще постигнат споразумение за раздялата си, както и декларация, определяща рамките на бъдещите им отношения, особено в икономическата област. Очаква се Великобритания да напусне ЕС на 29 март 2019 г. 

ЕС няма да подпише споразумение за Брекзит, ако няма договореност за ирландската граница, каза още Туск. За 17 и 18 ноември е планирана извънредна среща на върха на ЕС за раздялата с Лондон, съобщи още той.

В същото време Туск направи уговорката, че срещата ще се състои само ако през октомври има решения за ирландската граница и бъдещите икономически отношения.

Лидерите на ЕС "ясно заявяват, че е нужна решимост от двете страни, за да приключат преговорите ни през октомври", каза председателят на Европейския съвет.

Туск заяви, че срещата на върха на ЕС другия месец ще е моментът на истината за тези преговори. "През октомври очакваме максимален напредък и резултати в преговорите по Брекзит", каза той.

Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че планът й за Брекзит е "единственото сериозно и заслужаващо доверие" предложение на масата.

Мей заяви това малко след като Доналд Туск каза, че планът й няма да проработи. Според нея т. нар. план "Чекърс" ще осигури безпрепятствено движение на стоки през границите и ще гарантира да не се стигне до връщане на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Планът призовава Великобритания да остане в единния пазар на ЕС за стоки, но не и за услуги. Според ЕС това е равнозначно на подбиране на ползите от членството и е неприемливо.

Великобритания скоро ще направи нови предложения за уреждане на проблема с ирландската граница, каза Мей. Тя заяви пред репортери, че "има важни въпроси, които е необходимо да се решат", но изрази увереност, че "съществува готовност за постигане на сделка".

"Аз давам ясно да се разбере и последователно съм казвала, че трябва да гарантираме, че няма да бъде направено нищо, което на практика отделя Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство", заяви Мей.

По думите й Великобритания е готова да напусне ЕС без споразумение за условията на нейното излизане, ако няма предложение, което да е приемливо за нея, тоест готова е за "твърд Брекзит".

Ирландският министър-председател Лио Варадкар заяви, че Мей му е казала, че ще направи нови предложения за ирландската граница след Брекзит, но не е представила нищо в писмен вид.

"Всички лидери от ЕС . . . ми дадоха пълната си подкрепа, заставайки зад Ирландия, като казаха, че споразумение, което не работи за Ирландия, не работи за ЕС", заяви Варадкар. По думите му "няма да има споразумение за излизане без ирландски протокол".

Френският президент Еманюел Макрон заяви на свой ред, че предложеният от Великобритания план за Брекзит е неприемлив в сегашната си форма и че очаква следващия месец Лондон да представи нови предложения по нерешените проблеми.

"Днес е часът на истината за Брекзита", подчерта Макрон. "Трябва да използваме следващите седмици за постигане на напредък", призова той.

Причината е, че британското предложение не отчита целостта на единния пазар на ЕС, обясни Макрон. "Длъжни сме да защитаваме единния пазар и въпроса за границата с Ирландия", добави той.

Френският президент заема твърда позиция за запазване на единството на ЕС в преговорите за излизането на Великобритания от блока. Според него Брекзитът е показал на други страни, че напускането на ЕС има негативни последици.

"Тези, които обясняват, че лесно можем да живеем без Европа, че всичко ще бъде наред и че това ще донесе много пари, са лъжци", заяви Макрон. "Това е още по-вярно, защото те напуснаха на следващия ден, за да не им се налага да се справят с това", добави френският президент, визирайки водещите поддръжници на Брекзит.

Друг горещ картоф в преговорите се оказва статутът на Гибралтар. Испанският премиер Педро Санчес заяви, че страната му се надява да постигне до октомври рамково споразумение с Великобритания за Гибралтар след Брекзит.

Също като Великобритания, Испания ще се нуждае от преходен период, за да постигне споразумения по въпроси, засягащи законите за търговия с тютюн, опазването на околната среда и фискалните въпроси, отбеляза Санчес.

Гибралтар е разположен на южния бряг на Испания. На 29 март догодина територията ще напусне ЕС заедно с Великобритания.