"Бащата на Дилма - Петър Стефанов Русев, е роден в Габрово, Пиринска Македония, България, а в 1929 година емигрирал, прогонен от комунистите", пише македонският вестник, цитиран от Агенция "Фокус". Изданието публикува биография на Русеф. Вестникът отбелязва, че тя е с македонско потекло, поне според информация от социалната мрежа "Фейсбук".

Както е известно, бразилката с български корени, която преди дни стана първата жена президент на Бразилия, наистина има корени в Габрово, който обаче се намира в подножието на връх Шипка, в Централна Стара планина.

Вчера Дилма Русеф заяви в интервю за бразилската национална телевизия "Глобо", че е единствената българка, успяла извън страната си, поне в подобен мащаб, цитира я bTV. Тя сподели, че за нея би било трогателно да бъде посрещната в България като бразилски президент и предположи, че това ще бъде голяма емоция и за българите.
Русеф разказа още, че помагала финансово на брат си, но след като и той, и жена му починали, вече нямало с кого да поддържа връзки в България.

Формално тя ще поема функциите на президент от 1 януари.