Лидерът на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин, която започна въоръжен бунт срещу руския генерален щаб, заяви, че неговите сили са свалили руски военен хеликоптер, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Току-що хеликоптер откри огън по гражданска колона и беше свален от частите на "Вагнер", заяви Пригожин в свое аудио съобщение, без да уточнява мястото на инцидента. Преди това Пригожин заяви в друго аудио съобщение, че началникът на генералния щаб на Русия Валерий Герасимов е дал заповед да се бомбардират подразделенията на "Вагнер", въпреки че те са пътували сред цивилни превозни средства.

АФП уточнява, че не е успяла да потвърди достоверността на тази информация.

По-рано Евгений Пригожин заяви, че неговите хора са пресекли границата от Украйна в Русия и са готови да се "отидат докрай" срещу руските военни, предаде БТА.

Бойците на "Вагнер" са влезли в южния руски град Ростов, заяви Пригожин в свое аудио съобщение, публикувано в "Телеграм". Лидерът на наемническата групировка добави, че той и хората му ще унищожат всеки, който се изправи на пътя им. Той каза, че войниците на "Вагнер" са били посрещнати от граничари в Ростовска област и че младите наборни войници на контролно-пропускателните пунктове са стояли настрана и не са оказали съпротива, като добави, че неговите сили "не се бият срещу деца".

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев призова жителите да запазят спокойствие и да не напускат излишно домовете си, предаде ТАСС.

"Настоящата ситуация изисква максимална концентрация на всички сили за поддържане на реда. Правоохранителните органи правят всичко необходимо, за да осигурят безопасността на жителите на региона. Моля всички да запазят спокойствие и да не напускат излишно домовете си", написа той в своя публикация в "Телеграм".

Aдминистрацията на южната руска Воронежка област призова жителите да избягват магистрала М-4 свързваща Москва с южните региони на страната, тъй като по нея се придвижва военен конвой. Движението по магистралата е блокирано, трафикът се насочва обратно към града, а на изхода от Ростов на Дон са установени усилени полицейски контролно-пропускателни пунктове. По централните улици на града патрулират полицейски автомобили. В западната част на Ростов се чуват звуци от прелитащи самолети. В близост до щаба е паркиран и бронетранспортьор. Администрацията съобщи в канала си в "Телеграм", че ситуацията е под контрол и че са предприети мерки за осигуряване на обществената безопасност.

Заместник-командирът на руските сили в Украйна, генерал Сергей Суровикин, призова бойците от частната военна компания "Вагнер" да се откажат от своето противопоставяне на военното ръководство и да се върнат в базите си, предаде Ройтерс.

"Призовавам ви да спрете", каза той в свое видео съобщение, публикувано в "Телеграм". "Врагът само чака вътрешнополитическата ситуация в нашата страна да се влоши", добави Суровикин.

ФСБ призова "Вагнер" да не изпълнява заповедите на Пригожин и да предприеме мерки за задържането му.

"Призоваваме бойците на ЧВК да не допускат непоправими грешки, да прекратят всякакви силови действия срещу руския народ, да не изпълняват престъпните и предателски заповеди на Пригожин, да вземат мерки за неговото задържане", заяви службата. "Изявленията и действията на Пригожин всъщност са призиви за започване на въоръжен граждански конфликт на руска територия и са удар в гърба на руските военнослужещи, които се сражават с профашистките украински сили", добави ФСБ.

Обстановката край централата на "Вагнер" в Санкт Петербург остава спокойна, на място не се наблюдава присъствие на служители на Росгвардия или други специални служби, съобщи кореспондент на ТАСС. По-рано няколко местни канала в "Телеграм" публикуваха информация, че се предполага, че служители на Росгвардия извършват обиски в сградата.

Министерството на отбраната, Федералната служба за сигурност, министерството на вътрешните работи и Росгвардия докладват денонощно на руския президент Владимир Путин за мерките, предприети след инструкциите, дадени от държавния глава във връзка с опита за въоръжен бунт, предаде ТАСС.

Главният прокурор на Русия Игор Краснов е докладвал на руския президент за законовата рамка на наказателното дело за опит за въоръжен бунт срещу Пригожин, както и за законосъобразността на предприетите срещу него правни действия, съобщи прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков.

Русия снощи обвини Пригожин, че е призовал за въоръжен бунт, след като той заяви, без да представи доказателства, че военното ръководство е убило огромен брой негови хора при въздушен удар, и се закани да ги накаже.

"Белият дом следи ситуацията с Русия и "Вагнер" и ще се консултира със съюзниците и партньорите си относно развитието ѝ", заяви говорителят на Националният съвет за сигурност на САЩ Адам Ходж. Си Ен Ен съобщи, че президентът Джо Байдън е бил информиран за ситуацията.