В подзаглавието се уточнява: "Въпреки образцово строгия си бюджет София може да плати за чуждата разточителност".

Въпреки строгия бюджет на България, раздулият се дълг на други страни в ЕС може в крайна сметка да осуети стремежа на София да се присъедини към еврозоната след три години, отбелязва бизнес изданието. По данни на финансовото й министерство България е била с най-нисък бюджетен дефицит от 27-те страни на ЕС миналата година и се очаква тя да бъде единствената страна в ЕС с балансиран бюджет през 2010 година, посочва "Уолстрийт джърнъл".

Премиерът Бойко Борисов, който получи международни похвали за орязване на разходите, като в същото време запазва висок рейтинг, изрази опасения, че фискалните постижения на България няма да й гарантират влизане в 16-членната еврозона.

"Опасявам се, че дълговата криза в по-новите членки на еврозоната ще ни се отразят отрицателно. Надяваме се, че европейските институции ще спазват критериите за приемане, защото сме положили големи усилия да стигнем до тук", казва Борисов, цитиран от "Уолстрийт джърнъл". Постигаме напредък при убеждаването на европейските лидери, че българското правителство ще спазва фискална дисциплина "и сега, и в бъдеще", допълва Борисов, цитиран от изданието.

България държи да въведе еврото, за да повиши доверието към себе си и чуждестранните инвестиции. Тя обаче все още трябва да покрие някои критерии, свързани с валутната стабилност, задълженията на държавния сектор, лихвените равнища и инфлацията. Кандидатурата й за еврозоната освен това трябва да бъде одобрена от лидерите на страните членки на еврозоната и от президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".