Министър-председателят Бойко Борисов посети мавзолея "Мохамед V" в мароканската столица Рабат. Той беше посрещнат с официална церемония в мемориалния комплекс, съобщи правителствената пресслужба.

Снимка: БТА

В мавзолея "Мохамед V" българският премиер поднесе цветя на гроба на Крал Мохамед V и на гроба на Крал Хасан II.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Мавзолеят "Мохамед V" е една от най-големите забележителности в Мароко и се смята за свято място за Рабат. Комплексът на султан Мохамед V, включва в себе си джамия и мемориален музей. Той е идеално запазен пример на архитектурния стил на Алауитската династия и е последният дом на трима значими членове на кралската фамилия. Гробницата и джамията на Мохамед V са едни от малкото свещени места в Мароко, които са отворени за обществеността.

Крал Хасан II поръчва строителството на мавзолея за покойния си баща, Мохамед V, през 1962 г. Строителството на мавзолея е завършено през 1971 г. Султан Мохамед V управлява Мароко на два пъти: от 1927 до 1953 г. и отново от 1957 до 1961 г. Мароканците го помнят и уважават заради усилията му в борбата за независимост на Мароко.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Строителството на мавзолея е осъществено от 400 мъже - те създават този архитектурен и исторически шедьовър на Мароко. Има особено впечатляващ интериор - кедров таван, украсен с резбовани и позлатени елементи, стена с традиционна мароканска мозайка. В гробна камера се намира тялото на Мохамед V. Също така в мавзолея са гробниците на двамата сина на краля.

Българският премиер е на двудневна визита в Мароко.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

"За нас Мароко е перспективен външнотърговски партньор, което се отбелязва с нарастващия стокообмен през последните години, но има още неизползван потенциал, който си поставяме за цел да развием", заяви Борисов по-рано по време на срещата си с премиера на Кралство Мароко д-р Саад Еддин Ел Отмани.