Борис Джонсън даде днес старт на кампанията си да наследи Тереза Мей като лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Той обеща да изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври - със сделка или без, като предупреди разединената си партия, че "забавянето означава поражение". Също така отрече, че целта му е твърд Брекзит - развод с ЕС без сделка.

"Забавянето означава поражение, закъснението означава Корбин", каза Джонсън и добави, че Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври.

Но неговият съпартиец и финансов министър Филип Хамънд побърза да каже, че не вярва Джонсън ако спечели най-високия пост, да успее да изведе Великобритания от ЕС до 31 октомври. "Парламентът няма да допусне излизане от ЕС без споразумение и нашият опит досега предполага, че може да не е толкова лесно да се постигне споразумение в Парламента", каза още Хамънд.

54-годишният бивш външен министър, който е смятан за фаворит да спечели започналата надпревара за партиен лидер близо три години, след като поведе кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, похвали добрата форма на британската икономика, обеща да доведе докрай оказалия се толкова болезнен процес за Брекзит и да преодолее отчаянието, настъпило в страната.

Докато той говореше пред сградата на Кралската инженерна академия в центъра на Лондон, силен мъжки глас от множеството го апострофира: "Майната ти, Борис!".

"След три години и два пропуснати крайни срока, ние трябва най-после да напуснем ЕС на 31 октомври. Аз не се стремя към Брекзит без споразумение и не мисля, че ще се стигне до нещо подобно, но е въпрос на отговорност да се подготвим с всички сили и сериозност за изход без споразумение. Удивително е някой изобщо да предлага да се лишим от този изключително важен инструмент в преговорите. Обединеното кралство трябва да направи по-добро от настоящото споразумение за оттегляне", подчерта Джонсън.

Наскоро той предупреди, че няма да плати сметката за развода от 39 млрд. британски лири, ако не бъде постигнато по-добро споразумение от сегашното. От ЕС веднага му отговориха, че това което е договорено (с Тереза Мей) е окончателно.

Борис Джонсън се самоизтъкна като човека, който може да осъществи Брекзит на практика, да спечели следващите парламентарни избори за Консервативната партия и да предотврати идването на опозиционната Лейбъристка партия на власт.

Той подчерта, че страната може да му има доверие да бъде неин премиер и че ще продължи характерния си стил да говори прямо и да назовава публично нещата с истинските им имена, защото това е, което публиката иска. Извини се за евентуални обиди, които е причинил и заради избора си на думи в миналото, но изрази убеждение, че избирателите не искат политиците да говорят с недомлъвки.

Джонсън се опита да избегне темата за употребата си на наркотици в миналото с аргумента, че хората искат да се постави фокус върху онова, което правителството може да направи за тях, по време на кампанията за избор на нов лидер. Такъв въпрос обаче все пак му беше зададен във връзка с негово интервю от 2007 г., в което каза, че е опитвал кокаин. Джонсън отново посочи, че хората искат фокусиране върху реалните проблеми. "Мисля, че всичко останало честно казано, крие опасност да ни отклони от пътя", отговори той.