Британският премиери Борис Джонсън заяви днес, че няма да подаде оставка, за да не се налага да удължава срока за Брекзит, който е в края на октомври, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Джонсън е обещал да изведе Обединеното кралство от ЕС - със или без сделка, на 31 октомври, независимо, че парламентът гласува закон, изискващ от него да поиска отлагане на срока за напускане на съюза, ако законодателите не са одобрили евентуално споразумение.

В интервю за Би Би Си, запитан дали ще подаде оставка, за да не се налага да иска отлагане, Джонсън каза: "Не. Поех задачата да ръководя партията и страната си в трудни времена и ще продължа да го правя. Убеден съм, че това е моя отговорност".

В отговор на въпрос дали въпреки приетия закон остава възможността от твърд Брекзит, тоест без споразумение с ЕС, Джонсън заяви , че това е възможно. "Да, можем да го направим", каза той, предаде ТАСС.

Конференция в труден за премиера момент

Започна годишната конференция на британските консерватори, на която Борис Джонсън ще има прекрасна възможност да агитира за обещания от него Брекзит на всяка цена, предаде Франс прес, на която е позова БТА.

Очаква се месец преди обявената крайна дата за напускане на ЕС Консервативната партия да категорична и единна позиция за Брекзит, смята Константин Фрейзър, анализатор от компанията за проучвания на пазара TS Lombard. Избран от членовете на Консервативната партия, Джонсън получи премиерския пост в края на юли, представяйки се за спасителят на Брекзит. Той обеща Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври, независимо дали е сключено споразумение за напускане, което да намали сътресенията в британската икономика. Оттогава той преследва тази цел, въпреки че стратегията му се сблъсква със системната съпротива на парламента.

Джонсън е заложил репутацията си на обещанието, че страната ще излезе от ЕС на 31 октомври, но засега е много трудно да си представим как може да се случи това, подчертава Фрейзър и прогнозира, че реакцията на Джонсън ще бъде "да засили конфронтацията" с парламента.

Има опасност агресивният подход на премиера да отблъсне по-умерените консерватори. Някои от тях, включително бившият финансов министър Филип Хамънд, няма да участват в конференцията. Вчера Хамънд изрази пред в. "Таймс" съжаление, че партията на торите е обхваната от "идеологическо пуританство, което не толерира различното мнение". Повечето консерватори обаче си затварят очите, щом стратегията работи, отбелязва АФП.

А сега накъде с Брекзит

Министърът на външните работи и търговията на Ирландия Саймън Ковини предупреди на 27 септември, че изтича времето за Великобритания и ЕС да изяснят споразумението за своята раздяла, предаде Ройтерс.

След среща в Брюксел с главния преговарящ от ЕС Мишел Барние ирландският министър отбеляза, че преговорите трябва да стъпят на "сериозни предложения" от Лондон за това как да бъде подменен предпазния механизъм за границата между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. "Това още не се е случило и докато няма сериозно писмено предложение, дотогава ще останат сегашните големи разногласия. А времето изтича", каза Ковини пред репортери.

Барние подчерта, че ЕС е категорично единодушен в настояването си за ефективно законово уреждане на въпроса с ирландската граница и необходимостта да се избегне "твърдата граница" и да се запази целостта на европейския единен пазар.

"Тежестта пада върху британския министър-председател и неговия екип", каза Ковини и декларира, че Ирландия е готова да приеме отлагане на датата на Брекзита. "Удължаване е за предпочитане пред напускане без сделка", каза той.

Джонсън е проверяван за конфликт на интереси

Британският премиер Борис Джонсън е обвинен, че като кмет на Лондон е бил в конфликт на интереси. Става дума за познанството му с бизнес дама, за която се предполага, че е получила средства от държавата. Случаят би могъл да доведе до наказателно разследване срещу министър-председателя.

Според в. "Сънди таймс", Дженифър Аркюри - бивша американска манекенка, насочила се към бизнеса, е получила благодарение на връзките си с Джонсън общо 126 000 лири (141 000 евро) държавни средства и привилегировано включване в официални търговски делегации.

Британският премиер бе кмет на Лондон от 2008 до 2016 г.