Бившият британски външен министър Борис Джонсън отправи днес предизвикателство към министър-председателката Тереза Мей, като осъди нейния план за Брекзит и призова управляващата Консервативна партия да възвърне своята увереност, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Несигурната позиция на Мей като лидер на партията е допълнително разтърсена от критиките срещу нейните предложения за Брекзит, известни като плана "Чекърс". Това става едва шест месеца преди излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Джонсън заяви в реч на годишната конференция на консерваторите в Бирмингам, че Мей би трябвало да "изхвърли Чекърс". Изявлението му беше посрещнато с бурни аплодисменти.

"Не им вярвайте, когато казват, че няма друг план и няма алтернатива", заяви пред своите съпартийци бившият външен министър, превърнал се във водеща фигура на кампанията за излизане от ЕС.

"Това е моментът да бъде изхвърлен Чекърс. Ако измамим избирателите, а Чекърс е измама, ще засилим усещането за недоверие", каза Джонсън, който е един от най-големите критици на Мей.

Той заяви, че партията е загубила увереност, и призова консерваторите да защитят свободния пазар, за да не позволят на опозиционните лейбъристи да вземат властта.

"Приятели, нещото, за което наистина се тревожа през тази критична есен на 2018 г. е, че след 200 години тази най-стара и най-успешна от всички политически партии би трябвало някак да загуби увереност в своята основна вяра в свободата", каза Джонсън.

Той изрази тревога, че Великобритания е "толкова деморализирана и толкова изтощена", че може да се предаде на чуждо управление.

Думите му бяха явна атака срещу предложенията на Мей за Брекзит, определени от него като посегателство срещу конституционната уредба, което би унижило Великобритания, оставяйки я под властта на ЕС за поколения напред.

Според него "това не е прагматично, това не е компромис, то е опасно и нестабилно в политическо и икономическо отношение".

"Колеги консерватори, това не е демокрация. Това не е нещото, за което гласувахме", каза Джонсън.

Той призова консерваторите да се върнат към свои традиционни ценности като ниските данъци и силната защита на реда и закона.

Джонсън спомена някогашната консервативна министър-председателка Маргарет Тачър, която продължава да е герой за мнозина в партията, и определи като позор това, че нито един банкер не е бил пратен в затвора след финансовата криза от 2008 г.

Преди няколко дни Борис Джонсън лансира свой план за Брекзит, в който призова правителството да постигне споразумение с Брюксел, което да е сходно със споразумението, постигнато неотдавна между ЕС и Канада. В неговия план също така не се предвижда въвеждане на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия - един от основните поводи за безпокойство в преговорите за Брекзит. Според Джонсън митническите проверки могат да бъдат извършвани далеч границата.

Въпросът с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е ключов при преговорите за Брекзит, каза междувременно заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс на заседание на Европейския парламент в Страсбург. Той изтъкна, че трябва да бъде избегнато възстановяването на границите между двете Ирландии, отбелязва Ройтерс.

Великобритания не може да напусне общия европейски дом и да запази ключа от него, за да го навестява по всяко удобно време, каза още Тимерманс.

"Всички ние имаме задължението да причиним възможно най-малко вреди. Това е в интерес на всички европейци, независимо дали са във Великобритания или на континента. Но нека поясня. Ако някой каже: "Искам да напусна дома ти, но ще взема ключа, за да се връщам, когато пожелая, и да взимам, каквото пожелая", това няма да стане", каза Тимерманс на заседанието.