Не съм сигурен как точно ще спрат Брекзита - дали чрез нов референдум или чрез обезмислянето му, но това ще бъде новината на 2019 година. Всяка политическа амбиция трябва да има базисна, минимална икономическа логика. Идеята на "новите" антиглобалисти бе Велика Британия да поведе след себе си нови желаещи извън ЕС, които в последна сметка да направят Съюза безпредметен и да го саморазрушат. 

Това написа във фейсбук Илиан Василев. Според него това се е провалило, защото тази доктрина не съдържаше достоверен бизнес план. Глобалната тежест на Британия намаля и сега трусовете, вместо в ЕС се пренесаха вътре в нея.

Сложете зад основните ползи от Брекзита, според неговите пропоненти, числата - прогнози срещу реалност, и ще видите, че Британия върви към никъде.  Няма как да се постигне споразумение, което да е взаимно приемливо, защото политическите мотиви и цели са взаимно изключващи се, смята Василев.

Според него, единственото, което може да спаси оригиналния замисъл на Брекзитирците е внезапна мащабна криза в Европейския съюз, което не е изключено по линия на стимулираното отвън противопоставяне между Орбан и Макрон - като символи на различните пътища на Европа. Но тези, които са заложили на Орбан, отново не разбират, че икономическата или материална част на доктрината на Орбан издиша, куца.