Бившият британски външен министър Борис Джонсън призова премиера Тереза Мей да се откаже от предложенията си за Брекзит, засилвайки натиска върху Мей, докато тя се готви да се изправи пред разединената си Консервативна партия на годишната конференция след два дни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Сега е моментът да се промени курсът на преговорите и да се даде преимущество на амбициите и потенциала на Брекзита", пише Джонсън в днешния брой на в. "Дейли телеграф", предлагайки алтернативен план за Брекзит.

Наблюдаваме колективен провал на правителството и срив във волята на британската върхушка да изпълни възложените й от хората задачи, отбелязва той.

Само шест месеца преди датата, на която Обединеното кралство се очаква да излезе от Европейския съюз, има много неясноти. Тереза Мей все още не е постигнала сделка с ЕС за раздялата, а бунтарите в нейната партия заплашват да отхвърлят всяко споразумение, което тя договори, посочва Ройтерс.

Джонсън, един от най-пламенните агитатори за излизане от ЕС на референдума през 2016 г., подаде оставка като външен министър през юли заради предложенията на Мей за Брекзит, окачествявайки ги като "принудителна васална зависимост".

Мей нееднократно е заявявала, че нейните предложения са единствените осъществими.

В статията във в. "Дейли телеграф" Джонсън пише, че планът на Мей за Брекзит, известен като "Плана от Чекърс" представлява "морално и интелектуално унижение" и "бедствие за демокрацията".

Джонсън пише още, че парламентарните избори, произведени миналата година, в които Мей изгуби мнозинството си, са били "сериозна стратегическа грешка", но най-голямата единична грешка на правителството е било "необяснимото и ужасяващо закъснение в утвърждаването на визията за Брекзит".

Той призова правителството да постигне споразумение с Брюксел, което да е сходно със споразумението, постигнато неотдавна между ЕС и Канада, което ще осигури възможност на регулаторните органи на Великобритания и ЕС да осигурят съответствие при търговията със стоки според стандартите на двете страни, както и нулеви тарифи или квоти за внос/износ, а също така и технологична подкрепа за митническия контрол.

Джонсън каза също така, че неговият план за Брекзит, не предвижда въвеждане на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, един от основните поводи за безпокойство в преговорите за Брекзит и каза, че митническите проверки могат да бъдат извършвани далеч границата.

На свой ред Тереза Мей държи на позицията си, че търговско споразумение като това с Канада не би позволило да се избегне установяване на твърда граница в Северна Ирландия.

Статията на Джонсън не отправя директно предизвикателство за лидерския пост на Тереза Мей, но подхранва спекулациите, че той може да тръгне срещу министър-председателя още преди да са приключили преговорите с ЕС, отбелязва "Гардиън".

Бившият външен министър признава в статията си, че е необходимо да се "купи още известно време", за да се договори друга сделка. Трябва да се изправим пред тази възможност - отчаяно, макар да смятам, че няма да можем да сключим споразумение за оттегляне и да стигнем до политическа декларация през следващите няколко месеца или да договорим сделка като Канада до 2020 г., изтъква Джонсън.

Същевременно допитване на Националния център за социални изследвания показва, че британците биха подкрепили оставане в ЕС, ако сега се проведе референдум по въпроса. Резултатите от анкетата сочат, че 52 процента от британците биха се обявили за оставане в съюза, а 48 процента биха се обявили за Брекзит, предаде Ройтерс.