Решението на Великобритания да напусне ЕС струва на правителството по 500 милиона британски лири (650 милиона долара) седмично, като за момента така се заличават средства, които биха биха били спестени от неплащане на вноската в съюза, сочи публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Икономическите последици от Брекзита са обект на напрегнати спорове във Великобритания, като поддръжниците и противниците на излизането от ЕС използват положителните и отрицателните данни, които се появяват, за да подкрепят тезите си, отбелязва агенцията.

Центърът за европейска реформа - изследователска група, съсредоточена върху ЕС - съобщи, че британската икономика е с 2,5 процента по-малка, отколкото ако британците не бяха решили да излязат от блока на референдума през юни 2016 година. Заключенията на центъра са базирани на последиците за икономиката до края на юни 2018 година.

Държавните финанси са ощетени с 26 милиарда британски лири годишно, което е равно на 500 милиона британски лири седмично.

Днес британският премиер Тереза Мей призова днес своята Консервативна партия да се обедини зад нея, за да стане възможно правителството да сключи добро споразумение за напускане на ЕС. В изявление за Би Би Си на първия ден от годишната конференция на партията в Бирмингам, тя настоя, че "планът от Чекърс" (наречен по името на правителствена резиденция край Лондон) е единственият правилен път да се върви напред, предаде Ройтерс.

"Посланието ми към партията е да се обединим и да постигнем най-добрата сделка за Великобритания", каза Мей. Тя подчерта, че "Планът от Чекърс" не е мъртъв, както твърдят някои, и че проблемите идват от страна на Брюксел. По думите й нито едно от предложенията на ЕС не е приемливо за Великобритания, но тя разполагала с контрааргументи.

Планът от Чекърс е единственият план, който осигурява Брекзита, и аз вярвам в Брекзита, заяви Мей. Според нея планът от Чекърс няма да разруши единния европейски пазар.

Премиерът консерватор прикани лейбъристите да престанат да политиканстват по темата с Брекзита. Пред Би Би Си Тереза Мей изрази загриженост по повод проблемите, които чуждестранните купувачи имат на британския пазар за жилища. Без сделка е по-добре отколкото лоша сделка, но ако напуснем ЕС без споразумение, правителството ще гарантира, че няма да има "твърда граница" с Ирландия, заключи британският премиер.

В същото време бившият британски министър на външните работи Борис Джонсън определи плана на премиера Тереза Мей за напускането на ЕС като нелеп, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че с това свое изказване Джонсън е разпалил напрежението на фона на започващия днес конгрес на управляващата във Великобритания Консервативна партия.

Той заяви пред в."Сънди таймс", че планът на премиера за Брекзита няма да проработи, особено предложенията, които изискват Великобритания и ЕС да си налагат взаимно мита.

Спиред Джонсън планът на Мей е "напълно абсурден".

Планът предвижда Великобритания да остане част от единния европейски пазар за стоки, но да има собствени разпоредби, отнасящи се до услугите и да сключва споразумения за свободна търговия с трети страни. Европейските лидери отхвърлиха тази идея, като казаха, че Великобритания иска да има ползите от членството без обаче да поема отговорностите, свързани с него.

Междувременно бившият британски министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че според него вероятността правителството да постигне споразумение по въпроса за излизането от ЕС е 80-90%. Той обаче предупреди, че очаква преговорите да се водят до последно, предаде Ройтерс.

"Смятам, че ще има споразумение. Според мен вероятността за това е 80-90 процента", заяви Дейвис пред телевизия "Скай нюз". Той каза, че сегашната стратегия на премиера Тереза Мей за Брекзита, известна като плана "Чекърс", не удовлетворява очакванията на избирателите, и прогнозира, че окончателното споразумение по-скоро ще прилича на споразумение за свободна търговия.

Дейвис уточни, че самият той ще гласува против плана "Чекърс", но при искане на вот на доверие ще подкрепи министър-председателката. От самата Мей зависи дали ще води консерваторите на следващите избори, отбеляза бившият британски министър за Брекзита.

Той добави, че въпросът за ирландската граница се използва по политически причини, както и че няма всеобхватно решение на този въпрос.

По думите на Дейвис Великобритания ще се нуждае от план Б за Брекзит, а планът "Чекърс" по негово мнение ще изчезне от само себе си.

Бившият министър заяви, че Брюксел е възможно да добави някои неща към плана "Чекърс", както и че шест месеца са доста време да се постигне споразумение за условията по излизането.

Дейвис не очаква да има предсрочни избори и каза, че ако правителството продължи да се придържа към плана "Чекърс", ще загуби гласове.