Решението на Международния наказателен съд за Владимир Путин е началото на процеса на търсене на отговорност. Това написа върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел няколко часа след като стана ясно, че МНС е издал заповед за арест срещу руския президент. 

"Решението на Съда за издаването на заповед за арест на Владимир Путин за военното престъпление за незаконно депортиране и прехвърляне на деца от Украйна в Русия е началото на процеса на търсене на отговорност. Ние ценим и подкрепяме работата на МНС", заявява в Twitter Борел.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на МНС и заяви, че Путин е отговорен за депортирането на хиляди украински деца, предаде Ройтерс.

"Това е едно историческо решение, което ще даде възможност за понасянето на историческа отговорност", каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Броят на депортираните деца вероятно надхвърля 16 хиляди, изтъкна украинският лидер.

Депортирането на тези деца е политика на "държавно зло, което започва точно с висшето ръководство на тази държава", заяви Зеленски.

"Извършването на подобна престъпна операция нямаше да е възможно, ако не бе наредено от човека, който е начело на държавата терорист", каза още украинският президент.

Междувременно френското правителство също реагира на заповедта за арест, като заяви, че "никой не трябва да избяга от правосъдието".

"Никой, който е отговорен за престъпленията, извършени от Русия в Украйна, независимо от техния статут, не трябва да избегне правосъдието", заяви френското външно министерство в профила си в Twitter.

Владимир Путин трябва да бъде съден като военнопрестъпник заедно с други, отговорни за зверствата в Украйна, заяви от своя страна говорителят на полското правителство.

"Това е важно решение на съда, което сочи за военни престъпления, извършени от руския апарат за насилие", каза Пьотр Мюлер пред държавната информационна агенция PAP, цитиран от БНР.

"Владимир Путин е начело на тази машина и трябва да бъде съден като военнопрестъпник заедно с онези, които пряко и непряко осъществяват варварска война", добави той.

Великобритания също приветства издаването от Международния наказателен съд (МНС) на заповед за арест на руския президент Владимир Путин за военното престъпление "незаконна депортация" на украински деца, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Приветстваме мярката, взета от независимия МНС в търсене на отговорност от онези, които са начело на руското правителство, включително Владимир Путин", написа в "Туитър" британският външен министър Джеймс Клевърли.

Малко по-рано Международният наказателен съд в Хага издаде международна заповед за арест на руския президент Владимир Путин и на комисаря по правата на децата в президентския кабинет Мария Лвова-Белова.

В изявлението на съда се казва, че се предполага, че Путин е отговорен за военно престъпление, незаконна депортация на деца и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация". Обвинен е също и за "неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни подчинени, които са извършили действията".

От своя страна от Русия заявиха, че решението на МНС няма никакво правно значение.

"Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и няма задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и възможните "рецепти" за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически нищожни за нас", написа говорителката Мария Захарова.

Издадената заповед за арест съвпада и със седмата годишнина от обединението на Крим с Русия. По този повод руският президент поздрави жителите им, заявявайки, че ще направи всичко възможно, за да бъдат спрени заплахите за сигурността на Крим и Севастопол, предава ТАСС.

Държавният глава също така обеща на руските и кримските граждани по-добри условия на живот и по-високи доходи за семействата. Официален коментар от него относно издадената заповед за ареста му от Съда в Хага все още няма.