Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън призова днес Израел да използва максимално "всички възможни средства" за доставката на хуманитарна помощ в ивицата Газа, като заяви, че настоящата ситуация в гъсто населения анклав е неприемлива и неустойчива, предаде Ройтерс.

Той направи изявлението преди срещата си с министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани във Вашингтон. Американският първи дипломат заяви, че точно сега има възможност да се постигне незабавно прекратяване на огъня във войната между Израел и "Хамас", но това зависи от палестинската групировка, която трябва да се включи в преговорите, съобщи БТА.

Той призова "Хамас" да приеме "незабавно прекратяване на огъня" с Израел в момент, когато в Кайро се водят преговори между ислямистката групировка и международни посредници, в това число и Катар, отбелязва Франс прес.

"Имаме възможност (да постигнем) незабавно прекратяване на огъня, което би могло да върне заложниците у дома, да позволи значително увеличаване на хуманитарната помощ за палестинците, които толкова отчаяно се нуждаят от нея, и което след това би могло да създаде и условия за трайно разрешаване" на конфликта, заяви ръководителят на американската дипломация по време на срещата си с катарския премиер.

По-рано днес американски товарни самолети пуснаха над 36 хиляди пакета с храна над ивицата Газа днес в съвместна операция с Йордания, съобщи американската армия в момент, когато международната общност се бори да спре хуманитарната криза в района, предаде АФП.

Продължава напрежението по ливанската граница между Израел и "Хизбула"

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви днес, че продължаващото напрежение с подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" по израелско-ливанската граница приближава ситуацията там все по-близо до военна ескалация, предаде Ройтерс.

Израел и "Хизбула" си разменят трансгранични удари, откакто палестинската въоръжена групировка "Хамас" атакува Израел на 7 октомври, засилвайки опасенията от всеобща война между тежковъоръжените противници.

"Ние сме ангажирани с дипломатическия процес, но агресията на "Хизбула" ни приближава все по-близо до критична точка при вземането на решенията относно военните ни действия в Ливан", заяви Галант в изявление след срещата си с американския пратеник и старши съветник по енергийната сигурност в Държавния департамент на САЩ Еймъс Хохстийн, който се опитва да доведе конфликта до край чрез посредничество.

"Хизбула" посочи, че ще прекрати огъня, ако офанзивата на Израел в ивицата Газа бъде преустановена, описвайки военната си кампания като насочена към подкрепа на палестинците, подложени на обстрел в крайбрежната територия.

При вчерашното си посещение в Бейрут обаче Хохстийн предупреди, че примирието в ивицата Газа няма задължително да доведе до автоматичен край на военните действия по южната граница на Ливан. Той уточни, че временното прекратяване на огъня не е достатъчно, а ограничената война не може да бъде овладяна.

Посредниците се опитват да постигнат 40-дневно прекратяване на огъня в конфликта в Газа навреме за свещения за мюсюлманите месец рамазан, който започва следващата седмица, отбелязва Ройтерс.