Стив Банън, бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп, беше арестуван във връзка със схема за онлайн дарения. Той е обвинен в заговор с цел измама чрез дарителската кампания за изграждането на обещаната от президента стена по границата с Мексико. Това съобщи днес американското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс и ДПА.

Федерални прокурори в Манхатън съобщиха, че Банън и още трима души - Брайън Колфидж, Андрю Бадолато и Тимоти Шей, са обвинени в измама на стотици хиляди дарители чрез кампанията за набиране на 25 млн. долара, наречена "Ние строим стената".

Дарителите са смятали, че средствата ще отидат за изграждането на стената по границата с Мексико. Но Колфидж, когото разследващите описват като публичното лице и основателя на кампанията, е присвоил хиляди долари, които използвал, за да си осигури охолен живот.

И четирима обвиняеми са арестувани тази сутрин. Те са обвинени както в заговор с цел измама, така и в заговор за пране на пари. И по двете обвинения ги заплашват до 20 години затвор, посочва ДПА.

Банън, видна фигура в американската десница, беше съветник на Тръмп по време на предизборната му кампания и част от мандата му. Изграждането на стената но границата с Мексико бе едно от основните предизборни обещания на Тръмп. Говорителката на Банън засега не е открита за коментар.

Тръм изрази съжаление, но отрече да знае нещо 

По-късно американският президент Доналд Тръмп изрази съжаление по повод ареста на бившия си съветник но подчерта, че не знае нищо за дарителската кампания, заради която бе задържан, предаде Ройтерс.

"Мисля, че това е едно тъжно събитие", каза Тръмп пред репортери в Овалния кабинет и добави: "Не съм имал работа с него от години, буквално от години".

"Не знам нищо за проекта. Знам само, че не ми хареса, когато прочетох за него", добави президентът по отношение на частната кампания на Банън "Ние строим стената" (имаща за цел събиране на средства от частни дарители за изграждане на стена по границата с Мексико), която няма общо с усилията на американското правителство за построяване на гранична стена.

"Това е работа на правителството, а не на частни лица", категоричен бе Тръмп.