Стив Банън обяви решението си да създаде фондация в Европа, която да стимулира разпространяването на десните консервативни възгледи, съобщава "Дейли Бийст" в обширен материал със заглавие "В плана на Банън да отвлече Европа към крайното дясно". Бившият главен съветник на Доналд Тръмп в Белия дом заяви пред американското издание, че иска да предложи алтернатива на Фондация "Отворено общество" на Джордж Сорос, която е инвестирала 32 милиарда долара в либерални инициативи от създаването си през 1984 г.

"Сорос е брилянтен. Зъл, но все пак брилянтен", коментира Банън. Целта е фондацията, която ще бъде наречена "Движението", да изгради комуникационна мрежа от десни партии в цяла Европа. През последната година Банън се е срещнал с десни политици от целия континент, включително с Найджъл Фараж, Виктор Орбан и приближени на Марин Льо Пен.

Пред "Дейли бийст" Банън казва, че предвижда "супергрупа" в Европейския парламент, която да събере до една трета от депутатите след изборите догодина.

Седалището на "Движението", което се очаква да бъде в Брюксел, вероятно ще има по-малко от 10 служители на пълен работен ден преди изборите през 2019 г., след което ще се разшири, ако въздействието му се счита за успешно. Засега Банън не дава сведения за общия бюджет на проекта, нито за източниците на финансиране.