Конституционният съд на Боливия забрани на бившия президент Ево Моралес да се кандидатира за четвърти мандат на президентските избори през 2025 година, предаде ДПА.

"Ограничаването на възможността за безсрочно преизбиране е подходяща мярка, за да се гарантира, че дадено лице няма да остане на власт", се казва в съдебното решение. По този начин съдът отмени предишното си решение от 2017 г., в което преизбирането бе описано като "човешко право".

Моралес определи решението като "политическо" и доказателство за "съучастието на някои съдии" в така наречения от него коварен план на правителството на сегашния боливийски президент Луис Арсе.

През септември тази година Моралес, който през 2006 г. стана първият президент, представител на коренното население на тази южноамериканска страна, обяви, че отново ще се кандидатира за поста.

След решението от 2017 г. на Конституционния съд, който обяви ограниченията на мандатите за невалидни, той се кандидатира на президентските избори през октомври 2019 г. и тогава се обяви за победител, а опозицията го обвини в измама.

Избухнаха размирици и под натиска на военните Моралес подаде оставка, прекарвайки една година в изгнание в Мексико и Аржентина, а поддръжниците му заговориха за преврат.

Временен президент стана консерваторката Жанин Анез, а новите избори през октомври 2020 г. бяха спечелени от Луис Арсе от лявата партия "Движение към социализъм" на Моралес.

Моралес и Арсе, неговият бивш икономически министър, сега вече са в конфликт. Преди да обяви плановете си да се кандидатира отново за поста, Моралес заяви, че правителството иска да го "елиминира", евентуално дори физически.