Три държави от Латинска Америка реагира радикално на нежеланието на Израел да прекрати бомбардировките над цивилното население в Газа, като предприе дипломатически стъпки.

Правителството на Боливия скъса дипломатическите връзки с Израел, съобщи боливийското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Външнополитическото ведомство на южноамериканската държава обвини Израел в извършване на престъпления срещу човечеството с атаките си в ивицата Газа.

Прекъсването на дипломатическите връзки между Боливия и Израел не е прецедент. Боливия взе такова решение и през 2009 г. в знак на протест срещу израелски атаки срещу ивицата Газа, уточнява БТА.

През 2020 г. правителството на президента Жанин Анез възстанови отношенията, припомня Ройтерс.

Колумбия и Чили пък отзоваха посланиците си от Израел, предаде агенция Ройтерс.

Колумбия отзова своя посланик в Израел заради войната в Газа, посочи президентът Густаво Петро в публикация в платформата "Екс" (бивш Туитър). "Реших да отзова посланика ни в Израел. Ако Израел не спре клането на палестинския народ, ние не можем да останем там", посочи президентът на Колумбия.

Правителството на Чили отзова своя посланик в Израел за консултации, съобщава Ройтерс. Според чилийското правителство с последните си атаки в ивицата Газа Израел нарушава международното хуманитарно право.

"Чили силно осъжда и наблюдава с голяма тревога...тези военни операции", се посочва в изявление на външното министерство на Чили. Според ведомството операциите на Израел са равносилни на "колективно наказание" на цивилното палестинско население в ивицата Газа, информира БТА.

Израел обяви, че ще унищожи "Хамас", след като на 7 октомври бойци на въоръжената палестинска групировка нахлуха в израелски градове, граничещи с ивицата Газа, и убиха 1400 души. Според израелската армия най-малко 240 души са взети за заложници, а други 40 се водят за изчезнали след атаката. Израел наложи пълна блокада на ивицата Газа и предприе въздушни удари и сухопътна операция в анклава. По данни на ръководеното от "Хамас" здравно министерство от началото на войната в Газа са загинали 8525 души.

Чили призова за незабавно прекратяване на сраженията, освобождаване на заложниците и осигуряване на транзита на хуманитарната помощ за анклава с население около два милиона души.

В по-ранно изявление през деня Министерството на външните работи на Чили настоя за решение на конфликта между Израел и палестинците чрез създаване на две държави.