Бившата посланичка на САЩ в Украйна се е почувствала застрашена, когато е узнала какво са си говорили по телефона Доналд Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски. Това става ясно от публикуван днес документ от изслушването й през октомври в Камарата на представителите в рамките на разследването за импийчмънт срещу американския държавен глава, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Бях много обезпокоена. Все още съм", е казала Мари Йованович на изслушването на 11 октомври. На въпрос дали се чувства застрашена, тя отговорила утвърдително.

В телефонния разговор през юли Тръмп е разкритикувал дипломатката, която по това време вече била отзована от поста си в Киев. В същия разговор американският президент поискал от украинския си колега да разследва неговия политически съперник от Демократическата партия Джо Байдън. Демократите водят разследване за импийчмънт заради този призив, което според тях е злоупотреба с власт.

Днес бяха публикувани и части от показанията на Майкъл Маккинли, бивш съветник на държавния секретар Майк Помпейо. Той е заявил пред разследващата комисия в долната камара, че е подал оставка, защото бил против използването на американски посолства за вадене на компромати за вътрешнополитически цели и защото Държавният департамент не е защитил Йованович.