Американският президент Доналд Тръмп неведнъж е използвал вицепрезидента Майк Пенс за оказване на натиск върху президента на Украйна Володимир Зеленски, пише вестник "Вашингтон пост", като се позовава на сегашни и бивши американски служители.

Тръмп е инструктирал Пенс да не присъства на встъпването в длъжност на Зеленски през май в момент, когато новият украински лидер търсеше признание и подкрепа от Вашингтон, казват служителите. Месеци по- късно американският президент е използвал Майк Пенс да каже на Зеленски, че американската финансова помощ ще бъде замразена във връзка с исканията на САЩ за по-решителни действия срещу корупцията в Украйна, допълва изданието, цитирано от БТА.

Предполага се, че по това време (след разговора на Тръмп със Зеленски на 25 юли) от украинска страна вече са си давали сметка, че борбата с корупцията включва и разследване срещу бившия американски вицепрезидент Джо Байдън и сина му Хънтър.

Близки до Пенс служители твърдят, че той не е знаел за опитите на Тръмп да окаже натиск върху Зеленски за намирането на информация, неблагоприятна за Джо Байдън и Хънтър Байдън. Според близките до вицепрезидента Пенс служители Пенс се е срещнал със Зеленски във Варшава на 1 септември без да е чел (или поне без да е чел цялата) стенограма от разговора на Тръмп със Зеленски от 25 юли.

Служители на Белия дом твърдят, че Пенс вероятно е получил на 26 юли детайлните бележки за разговора на Тръмп със Зеленски. Дългият пет страници документ също така трябва да е бил сред материалите, които Пенс е взел със себе си, за да се подготви за срещата със Зеленски във Варшава.

На срещата във Варшава Пенс е казал на Зеленски, че стотиците милиони долари американска помощ за Украйна няма да бъдат отпуснати заради недостатъчните усилия на Украйна в борбата с корупцията. Той също така е подчертал недоволството на Доналд Тръмп от това, че, според президента на САЩ, Европейският съюз не прави достатъчно за предоставянето на помощ на Украйна.

Към този момент Зеленски вече е разговарял с Тръмп и е знаел за неговите искания. Пенс не е споменал пред Зеленски името на Байдън и не е говорил за разследването срещу компанията "Бурисма". Според бивши служители акцентът, поставен от Пенс върху борбата с корупцията, вероятно е бил интерпретиран от Зеленски като намек по този въпрос, независимо дали Пенс е имал за цел това или не.

Високопоставен правителствен служител заяви, че Пенс не е бил сред служителите на Белия дом и Държавния департамент, които са слушали разговора на Тръмп със Зеленски на 25 юли, станал причина за разследване срещу Тръмп, което може да доведе до импийчмънт.